Ilyen is volt: Usain Boltot utálták a nézők

2013.09.14. 20:22

Usain Boltot annyira megviselte, hogy egy versenyen kifütyülte őt a közönség, hogy abba akarta hagyni az atlétikát. A 2006-os esetet új életrajzi könyvében idézte fel.

A 100-on és 200-on is világcsúcstartó Bolt 2008-ban robbant be a világelitbe, amikor a pekingi olimpián mindkét számot megnyerte, de már a 2007-es oszakai világbajnokságon is szerzett két ezüstérmet. Egy évvel korábban azonban úgy nézett ki, sohase lesz belőle világsztár. Jamaica nélküle hat olimpiai és nyolc világbajnoki aranyról mondhatott volna le, az atlétika meg egy ikonikus, nézővonzó figuráról.

Bolt egy időszakban hanyagolta az edzéseket, teljesen ellustult. Ezt a hozzállást a kíméletlen jamaicai nézők váltották ki belőle. A sprinter 4x400-as váltóban futott egy helyi versenyen, de egy ínsérülés miatt feladta, és lebicegett a pályáról. „Az edzőm arcát kerestem a tömegben, de ahogy közelítettem a lelátóhoz, pfujolást hallottam, majd egymás után jött a többi is. Minden lépésemre hangosabb lett a zaj, és mikor a tribünhöz értem, már mindenki fütyült."

A 19 éves Boltot azért támadták, mert azt feltételezték, azért állt ki, mert érezte, hogy nem tud nyerni. Nem hitték el neki, hogy valóban megsérült.

„Nagyon beteg dolognak éreztem. Honnan jön ez? Egy világ dőlt össze bennem, nem hittem el, amit hallottam. Ha ez így működik, kéne egyáltalán nekem ezt folytatni? Hiába tettem meg mindent, talán nem nekem való. Az atlétika kemény dolog" – írta Faster than Lightning című könyvében.

A kisebb kihagyás után azonban Bolt a visszatérés mellett döntött, és ma már bármit tehet, a közönség imádja. A tervei szerint a 2016-os olimpiáig futni fog, és 30 évesen lezárja a pályafutását.