Elnézett egy kanyart, dupla annyit futott, élete első maratoniján bajnok lett

2013.09.27. 10:45

A kanadai Meredith Fitzmaurice egy félmaratonit akart futni az amherstburgi versenyen, de figyelmetlensége miatt tévedésből a maratoni pályára tévedt. Nem fordult vissza, és jóllehet nem a 42 kilométeres maratoni távra készült, megnyerte azt.

„Csak az órámat figyeltem, úgy terveztem, hogy 1 óra 28 perc alatt futom a félmaratonimat. Ezt a versenyt edzésnek szántam az első maratonimra Detroitban, de ahogy néztem az időmet, csodálkoztam, hogy miért nem értem még a célvonalhoz" – mondta a 34 éves futónő.

Fitzmaurice egy versenybírótól tudta meg, hogy már túlhaladt a félmaratoni fordítóján, valószínűleg annyira belefeledkezett a fülhallgatóján átszűrődő zenébe, hogy nem vette észre. Először azt gondolta, hogy visszamegy odáig, és 21 helyett körülbelül 32 kilométer fut majd, és elkönyveli egy hosszú edzésnek.

Ezután azonban körbenézett és megtudta, hogy a maratoni mezőnyében a tizedik helyén áll, és csak férfiak előzik meg. Ez pont elég volt ahhoz, hogy megjöjjön a becsvágya, megkérdezte a versenybírót, hogy ha célba ért a maratonin, akkor is kihirdethetik győztesnek, ha eredetileg nem erre a távra nevezett? Még inkább izgatta az, hogy beszámíthat-e a Boston Marathon kvalifikációjába az eredménye?

Miután igen választ kapott, még akkor sem volt biztos benne, hogy végigcsinálja. Korábban 32 kilométer volt a leghosszabb táv, amit futott, és félt attól, hogy kiégne a detroiti maratoni előtt. Félelme nem volt alaptalan, az első maratonikon 30-35 kilométernél általában mindenki megtapasztalja a holtpontot, és a félmaratoni és maratoni tempó közötti különbség miatt eleve több energiát használ fel, mint ahogy optimális lett volna.

Végül úgy döntött, végigfutja a maratoni távot, és ő lett az első nő, aki áthaladt a célvonalon. A 3:11: 48-as ideje miatt azonban egyetlen profinak sem kell aggódnia, hogy egy új sztár született. A világ legjobbjai ugyanis jó ötven perccel gyorsabbak nála.