Luca, Ottilia
2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Jesse Owens aranyérme a világörökség része

2013.11.13. 13:43

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke nehezen fogadja el, hogy elárverezik Jesse Owens egyik 1936-os ötkarikás aranyérmét. A német sportvezető elmondta: az amerikai atléta aranyérme a világörökség része, nehezen fogadja el, hogy az akár egy magángyűjtőé is lehet, ugyanakkor a NOB nem akadályozza meg az aukciót.

Az árverés november 20-án indul és december 7-ig tart az interneten, az aukciós ház vezetője szerint akár egymillió dollárt (219 millió forint) is fizethetnek a történelmi ereklyéért. Az afroamerikai Owens négy aranyérmet szerzett a hitleri Németország fővárosában, Berlinben rendezett olimpiai  játékokon, többek között ez teszi különösen érdekessé és értékessé a medált. Az atléta 100 és 200 méteren, a 4x100-as váltó tagjaként, valamint távolugrásban nem talált legyőzőre.

Owens az egyik berlini aranyérmét a szintén afroamerikai színésznek, Bill Bojangles Robinsonnak adta, és az 1949-ben elhunyt művész néhai özvegye vagyonának értékesítésével kerül most árverésre. Ugyanez az aukciós ház 2012 májusában 4,4 millió dollárért értékesítette Babe Ruth baseball-játékos 1920-ban viselt mezét.