Elfelejtette, nem tudta, nem is gyorsít

2014.01.16. 16:41 Módosítva: 2014.01.16. 16:42

A nyáron Jamaicán söpört végig egy doppingbotrány, több olimpiai és világbajnok atléta megbukott a teszteken. A legnagyobb név, a százon egykor világcsúcstartó Asafa Powell is vallomást tett, védekezése azonban inkább kínos, mintsem meggyőző. Nehéz róla elhinni, hogy profi, mindenre figyelő sportoló.

Az oxilofron nevű zsírégető stimulánssal megbukó Powell már a kezdetektől azt állítja, hogy tudtán kívül, táplálékkiegészítővel került szervezetébe a dopping. Ez eddig ismerős, általában minden sportoló ezzel jön, de legtöbbjük azért meg is tudja nevezni, hogy honnan is származhatott a tiltólistás anyag. A védekezésekben került már elő marhasült, üdítőital, mindenki által beszerezhető megfázás elleni szer és izomépítő vagy regeneráló táplálékkiegészők. Ez utóbbiak sokszor tényleg szennyezettek lehetnek doppinglistás anyagokkal, de ezt, ha megvan a szer, egy laboratóriumi elemzéssel könnyen ki lehet mutatni.

Powell ott szúrta el, hogy nem emlékezett a táplálékkiegészítők nevére, amiket szedett. Amikor a doppingellenőrzéskor kitöltötte a nyomtatványt, arra csak három kiegészítő nevét tudta felírni, a másik hatot nem tudta megnevezni. Vesztére pont a kihagyottak között volt az készítmény, ami menedzsmentje állítása szerint tartalmazta az oxilofront.

Ezt persze könnyen le lehet ellenőrizni, miután lebukott, az olasz rendőrök lefoglalták a náluk edzőtáboró jamaicaiaknál talált készítményeket.

Korábban az erőnléti edzőt, Christopher Xuerebet is gyanúba keverték. A kanadai több mint húszféle készítményt adott az atlétáknak, azt állítják, tőle származott a dopping. Powell úgy emlékszik, hogy Xuereb azt mondta neki, leellenőrizte azokat a tablettákat, amelyek végül a pozitív mintát okoztak. Most hirtelen persze Powell menedzserének, Paul Doyle-nak is eszébe jutott, hogy Xuerebnek nincs is olyan végzettsége, ami feljogosította volna arra, hogy injekciókat adjon az atlétáknak. Powell még egy másik gyenge lábakon álló, de szintén gyakran előkerülő védekezést is bevetett:

„Az új szerek bevétele előtt nem fordultam az edzőmhöz, mert nagy a klubunk, sok atlétára kell figyelnie” – mondta.

A doppingellenőrzésekkor a sportolóknak, fel kell tüntetniük, hogy az azt megelőző hét napban, milyen készítményeket szedtek. Amikor megkérdezték Powellt, hogy tisztában volt-e ezzel, akkor azt felelte: „Most már igen."

A lebukó sportolók és edzők a terelésben mindig is kreatívak voltak, de a doppingellenes szabályok, kíméletlenek, minden sportoló maga felelős azért, mi jut a szervezetébe. Az óvatlanság és a tudatlanság, – ami egy olyan rutinos atlétáról, mint Powell nehezen képzelhető el – , sohasem volt mentő körülmény.

A jamaica sztár védelmét egy orvossal is megpróbálták erősíteni, a tanúként meghallgatott Wayne McLaughlin, a Karibi Toxikológiai Intézet professzora azt vallotta, hogy az oxiflorinnak nincs olyan hatása, amitől gyorsabb lenne az atléta. Ezzel persze megint csak nem sokat érnek el, ha doppinglistás a szer, nem szoktak foglalkozni vele, hogy az hatott-e vagy sem. Ha kimutatható a szervezetében, már igazolt a doppingvétség.

Powellről február 12-én dönt a Jamaicai Doppingellenes Ügynökség, ha bűnösnek találják, kétéves eltiltást kaphat. Ez a most 31 éves sprinter karrierjének végét is jelentheti.