Árpád
-2 °C
3 °C

Magyar származású világverő futó lett Románia sportminisztere

2014.03.04. 22:45

Az újonnan felálló román koalíciós kormánynak a besztercei születésű Gabriela Szabo lesz az ifjúsági- és sportminisztere. Szabo 2000-ben 5000 méteres síkfutásban lett olimpiai bajnok.

A 39 éves Szabo 13 évesen kezdett komolyabban foglalkozni a futással, 1996-ban meglepetésre ezüstérmes lett 1500-on az atlantai olimpián, a 2000-es olimpián ugyanebben a számban harmadik lett, de ötezren már megszerezte a bajnoki címet.

Háromszor világbajnokságon is győzött,  először 1997-ben lett bajnok szabadtéren 5000 méteren, két év múlva pedig megvédte címét. Harmadik vb-jét 2001-ben nyerte, de akkor már 1500-on. Fedettpályán is legjobbak közé tartozott, négyszer nyert vb-t. Pályafutásáról itt olvashatnak bővebben.

1999-ben a világ legjobb atlétanőjévé választották, ebben az évben Golden League-et nyert, és ötezer méteren világcsúcsot is futott. Az aktív sportolással 2005-ben hagyott fel, utána rögtön a román szövetség alelnökeként dolgozott. Szabo tagja a Nemzetközi Atlétikai Szövetség női bizottságának, és az európai szövetségben is tanácstag.  Az ország népszerűsítését is felvállalta, 2013-tól a romániai turizmus tiszteletbeli nagyköveteként dolgozott.

Az ifjúsági- és sportminisztérium vezetésére Victor Ponta kérte fel, és az exatléta nem is visszakozott. A képviselők kedd délután hallgatták meg a parlamentben, már kérés is érkezett hozzá. Kereskényi Gábor Szatmár megyei képviselő azzal kereste meg, hogy újra Szatmárnémeti lehessen a férfi tőrvívás olimpiai központja.

„Az egyik prioritásom az, hogy a szabadidősportot párhuzamosan fejlesszük a profi sporttal, egyiket sem hanyagolhatjuk el. Sok tennivaló van a román sportban. Eredményekre van szükségünk, mert csak a teljesítmény hozza meg a nézőket és a szponzorokat” – nyilatkozott terveiről Szabo.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?