Magyar származású világverő futó lett Románia sportminisztere

2014.03.04. 22:45

Az újonnan felálló román koalíciós kormánynak a besztercei születésű Gabriela Szabo lesz az ifjúsági- és sportminisztere. Szabo 2000-ben 5000 méteres síkfutásban lett olimpiai bajnok.

A 39 éves Szabo 13 évesen kezdett komolyabban foglalkozni a futással, 1996-ban meglepetésre ezüstérmes lett 1500-on az atlantai olimpián, a 2000-es olimpián ugyanebben a számban harmadik lett, de ötezren már megszerezte a bajnoki címet.

Háromszor világbajnokságon is győzött,  először 1997-ben lett bajnok szabadtéren 5000 méteren, két év múlva pedig megvédte címét. Harmadik vb-jét 2001-ben nyerte, de akkor már 1500-on. Fedettpályán is legjobbak közé tartozott, négyszer nyert vb-t. Pályafutásáról itt olvashatnak bővebben.

1999-ben a világ legjobb atlétanőjévé választották, ebben az évben Golden League-et nyert, és ötezer méteren világcsúcsot is futott. Az aktív sportolással 2005-ben hagyott fel, utána rögtön a román szövetség alelnökeként dolgozott. Szabo tagja a Nemzetközi Atlétikai Szövetség női bizottságának, és az európai szövetségben is tanácstag.  Az ország népszerűsítését is felvállalta, 2013-tól a romániai turizmus tiszteletbeli nagyköveteként dolgozott.

Az ifjúsági- és sportminisztérium vezetésére Victor Ponta kérte fel, és az exatléta nem is visszakozott. A képviselők kedd délután hallgatták meg a parlamentben, már kérés is érkezett hozzá. Kereskényi Gábor Szatmár megyei képviselő azzal kereste meg, hogy újra Szatmárnémeti lehessen a férfi tőrvívás olimpiai központja.

„Az egyik prioritásom az, hogy a szabadidősportot párhuzamosan fejlesszük a profi sporttal, egyiket sem hanyagolhatjuk el. Sok tennivaló van a román sportban. Eredményekre van szükségünk, mert csak a teljesítmény hozza meg a nézőket és a szponzorokat” – nyilatkozott terveiről Szabo.