Csúcsmezőny a London Marathonon

2014.04.12. 14:58 Módosítva: 2014.04.12. 14:58
A táv történetének legszínvonalasabb mezőnye áll rajthoz a vasárnapi London Marathonon, amelyen ott lesz az ezen a távon most bemutatkozó Mo Farah, a világcsúcstartó Wilson Kipsang, az olimpiai és világbajnok Stephen Kiprotich, a tempót pedig nem más, mint Haile Gebrselassie diktálja majd.

Az 5000 és 10 000 méteren olimpiai és világbajnok brit Farah miatt a helyi média is kiemelt figyelemmel kíséri a futóversenyt, a 31 éves atléta saját városát választotta arra, hogy első alkalommal megméresse magát ezen a távon.

„Pályán már sok mindent elértem, szeretném magam tesztelni. A vasárnapi egy nagy teszt lesz" - fogalmazott a Szomáliában született sportoló, hangsúlyozva, hogy véleménye szerint egyáltalán nem tartozik az esélyesek közé.

„Három vagy négy versenyre szükségem lesz, mire igazán belejövök. Kipsang vagy Gebrselassie sem tudta megnyerni élete első maratonját" - tette hozzá.

Farah hónapok óta készül a London Marathonra. Március elején a New York-i félmaratonon tartotta a főpróbát, ahol elesett, de végül másodikként ért a célba. A verseny után eszméletét vesztve összeesett, és tolókocsival kellett elvinni a célterületről. „Jól vagyok, akkor nem volt elég energiám" - mondta most az esetről.

Farah előtt jó példaként állhat az 5000 és 10 000 méteren összesen háromszoros olimpiai bajnok etióp Kenenisa Bekele, aki múlt vasárnap, szintén élete első maratonján versenycsúccsal nyert Párizsban.

„Ez önbizalmat ad. Ha Bekelének sikerült, nekem miért ne sikerülne?" - tette hozzá Mo Farah.

A különbség az, hogy Bekelének a francia fővárosban nem voltak olyan erős ellenfelei, mint a brit futónak lesznek vasárnap. A kenyai Kipsang szeptemberben, Berlinben 2:03:23 órára javította a táv világrekordját, az ugandai Kiprotich pedig a legutóbbi két nagy világversenyen, a londoni olimpián és a moszkvai vb-n bizonyult a leggyorsabbnak ebben a számban.

„Még soha nem láttam ennyi nagy nevet egy versenyen" - mondta a volt világcsúcstartó Gebrselassie, aki vasárnap a tervek szerint 30 kilométeren át diktálja majd a tempót utódainak. A 40 éves, legendás etióp futó is pályasikerekkel a háta mögött kezdett maratont futni, és Farah-nak azt tanácsolja, legyen türelmes.

Elárulta: első maratonján 15 kilométer után azt gondolta, hogy nagyon lassú a tempó, és gyorsabban akar futni.

„De aztán 35 kilométer után az ember megfizeti ennek az árát. Minden maraton 30 kilométer után kezdődik el igazán" - mondta Gebrselassie.