Patkánymérget kapott két ugandai futó

2014.05.07. 15:41

Ugandának ugyan van egy szuper maratonfutója, Stephen Kiprotich, aki az elmúlt két évben olimpiát és világbajnokságot is nyert, de most szexbotrányról és mérgezésről szól az afrikai ország atlétikája.

A múlt héten letartóztattak egy futónőt, aki a vádak szerint két társát is megmérgezte. A nevét nem hozták nyilvánosságra, de úgy tudják, egy 17 éves atléta adott patkánymérget társainak. A futónő a legfiatalabb azok közül, akik Peter Wemali edzőt szexuális zaklatással vádolják.

A futónő abban a tudatban tért vissza korábban a kapchorwai edzőtáborba, hogy Wemali már nincs ott, mert a rendőrök letartóztatták. Az edző azonban nem hagyta el a tábor. Mikor sportolóit összehívta, akkor lett rosszul a két atléta, akiket gyomorfájdalmakkal vittek kórházba. Ezután kutatták át a táskákat és találtak patkánymérget a 17 éves futónőnél. A mérgezést később orvos is megerősítette, a futó indítékairól, ha egyáltalán ő volt a tettes, még nem számoltak be a helyi lapok.

A mindent tagadó Wemali botránya még március végén robbant ki. Több fiatal női atléta is megvádolta a mezeifutó Afrika-bajnokság után, hogy a válogatottságért cserébe szexelniük kellett (volna) Wemalival. Akkor a helyi szövetség el is indította a nyomozást, és felfüggesztették az edzőt.

Wemali élettörténete már eddig is izgalmas volt. A Kenyából érkezett férfi törzsi varázslónak tartja magát, aki természetfeletti képességeivel gyógyítani is tud. Ezt sokan elhitték neki, és állítólag az istenekhez imádkozva sikereket is elért, több reménytelen esetet is meggyógyított.

Az atlétikával úgy került kapcsolatba, hogy a 2000-es évek elején elvette feleségül az egyik legtehetségesebb ugandai futónőt. Képesítése ugyan nem volt, de edzősködni kezdett az egyik ugandai rendőrklubnál. Fura módszerei miatt hamar névtelen feljelentések érkeztek ellene. Wemali azt próbálta elhitetni sportolóival, hogy ha teherbe esnek, majd a magzat 3 hónapos korában abortuszt végeztetnek el, jobb futókká válnak. Wemali meg is fenyegette a lányokat, hogy ha beszélni mernek módszereiről, kirúgja őket az edzőtáborból. Emellett az már elhanyagolhatónak tűnik, hogy Wemali az edzőtábor ételeivel is kereskedett.