Nem fellebbez a WADA Tyson Gay eltiltása ellen

2014.06.04. 13:53

Elfogadja a sprinter Tyson Gayre kiszabott szokatlanul rövid büntetést a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA), noha az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynökségének (USADA) döntését korábban kritizálta.

"Miután alaposan átvizsgálta az ügy jegyzőkönyveit, a WADA elégedetten vette tudomásul, hogy Tyson Gay az USADA-nak komoly segítséget nyújtott" - kommentálta részletek említése nélkül a WADA az eltiltást, hozzátéve, hogy a büntetés ellen nem fellebbez, mivel az mindenben megfelel a doppingellenes kódexben foglaltaknak.

Minden idők második leggyorsabb futójának egy tavaly májusi mintájában anabolikus szteroid nyomaira bukkantak az ellenőrök. A vágtázó már a hír kirobbanása után jelezte, hogy nem keres kifogásokat, mert tudja, hogy mi történt: olyan emberben bízott meg, akiben nem kellett volna. Mint később nyilvánosságra került, Gay szervezetébe egy kenőccsel jutott be a tiltott szer.

Mindezek után az ügyről hosszú hónapokig nem lehetett hallani, majd az USADA május 2-án egy évre - június 23-ig - tiltotta el. Gay elfogadta, hogy minden eredményét töröljék 2012. július 15-ig visszamenőleg, mivel akkor használta először azt a krémet, mely anabolikus szteroidot tartalmazott. Az atléta a londoni ötkarikás játékokon a 4x100 méteres váltóval szerzett ezüstérmét már visszaadta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB).

A 2007-es világbajnokságon három aranyérmet (100 m, 200 m, 4x100 m) nyert futó - aki 9.69 másodperccel tartja az amerikai rekordot a klasszikus számban - közben már bejelentette, hogy július 3-án, a lausanne-i Gyémánt Liga-versenyen tér vissza, ahol 100 méteren rajtol, s többek között honfitársával, a korábban négy évre eltiltott Justin Gatlinnel, valamint az Eb-ezüstérmes francia Jimmy Vicaut-val versenyez majd.