Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Nyúlnak hívták, de addig futott, míg megverte a maraton világcsúcstartóját

2014.06.23. 15:08

A kenyai Geoffrey Ronoh az atlétikában ritkán látható dolgot tett. Bár csak arra kérték az olomouci félmaratonon, hogy féltávig diktálja a tempót a maratonon tavaly világcsúcsot futó Wilson Kipsangnak, annyira jól érezte magát, hogy továbbment, majd meg is nyerte a versenyt.

Ronoh nyolc másodpercet adott Kipsangnak, ráadásul 60 perc 17 másodperces pályacsúccsal nyert. A nézők hirtelen nem is tudhatták, hogy ki a bajnok, mert míg a sztárok névvel ellátott rajtszámmal futottak, Ronohéra csak annyit írtak: Pace Men (iramdiktáló).

Ronoh és Kipsang hét kilométer után rázott le mindenkit magáról. Ronohtól 28 perc 20-as első tízezret kértek, ennél gyorsabb is volt öt másodperccel. Ronoh 15 kilométernél már taktikázni kezdett, lassított, hogy Kipsang menjen előre vezetni, amikor ezt nem tette meg a világcsúcstartó, már tudta, hogy nyerhet.

„Amikor hosszúkat futottunk, mindig vele tudtam menni az utolsó kilométerig, de féltem, mert nagyon kemény hajrája van. De azt is tudtam, hogy ő is ember, akárcsak én" – mondta a nyúlnak (az iramdiktáló másik megnevezése) felkért futó.

Ronoh nem is akarta, hogy a hajrában dőljön el a verseny, már két kilométerre a céltól rágyorsított és pár lépés előnyt szerzett. Ezzel meg is törte ellenfelét. Ronoh még egy másik csúcstartót is legyőzött, a harmadik helyen érkező Dennis Kimetto 25 kilométeren futott korábban világrekordot.

A győzelme azért is meglepetés, mert eddig csak egyetlen nemzetközi eredménye volt, az indiai Ahmedabad Marathonon 2:15:51-gyel hatodik lett. Ez az idő több mint 12 perccel gyengébb Wilson Berlinben futott 2:03:23-as eredményénél.

Az olomouci győztes reméli, ez az eredmény már elég arra, hogy ne csak nyúlként gondoljanak rá, hanem versenyzőként számoljanak vele. Úgy gondolja, maratonon már simán 2 óra 8 perc alatt tudna futni. „Tudom, hogy óriási meglepetés a győzelmem, de a futás úgy alakult, ahogy terveztem" – mondta a győztes.