Ez a nő bármit csinál, világsztár lesz

2014.07.24. 13:18

Az oregoni junior atétikai világbajnokságon a cseh Anežka Drahotová korosztályos világcsúccsal (42:47.25) nyerte meg a tízezer méteres gyaloglást. Ez azonban csak egy a sok nagyszerű teljesítménye közül. Amiben kipróbálja magát, abban a világszintre tör.

A cseheknél nem szokatlan ez, elég csak Martina Sáblikovára gondolni, aki amellett, hogy olimpiai bajnok gyorskorcsolyázó, országúti kerékpárban is országos bajnok és világbajnoki kilencedik is volt időfutamban.

Drahotová még nincs ilyen szinten, de így is elég sokoldalú. A 19 éves lány tavaly a moszkvai felnőtt vb-n 20 kilométeres gyaloglásban a hetedik helyen zárt. Alig egy hónap múlva pedig már az országúti kerékpáros világbajnokságon indult el Firenzében, ahol a juniorok között a 19. lett.

Drahotová szponzorált bringás is, évi 12 versenyen muszáj elindulnia. Idén a felnőttek között a mezőnyversenyben második lett a cseh bajnokságon, az időfutamban pedig bronzérmet szerzett.

De ez mind semmi, Drahotová futásban is a legjobbak közé tartozik. 800-on és 1500-on is nyert már országos bajnokságot, míg tavaly 3000 méter akadályon futott 10:10.45-ös rekordot, ráadásul úgy, hogy ugyanaznap már gyaloglásban begyűjtötte a junior Európa-bajnoki címet, iketestvére ugyanekkor a harmadiknak jött be. Idén a prágai félmaratonon egyéni csúccsal lett a legjobb cseh nő, majd alig egy hónappal később már a fő számának tekinthető gyaloglásban szerzett bronzérmet junior világkupán.

A mostani vb-n sem pihen, a gyalogló világcsúcsa után a 3000 méter selejtezőjében indul.

„Sokan mondták már, hogy ekkora tehetséggel jobban járnék, ha csak egy számra koncentrálnék. Talán jövőre egy kicsit többet kerékpározom, de valószínűleg a gyaloglást is folytatom, ha már a hetedik voltam tavaly a moszkvai vb-n. Rióig biztosan gyalogló leszek, de az olimpiai után beszélni fogok az edzőmmel, és talán a futást fogom előnyben részesíteni" – nyilatkozta a Flotrack.org-nak.

„A gyaloglás a futás és a kerékpározás is állóképességi szám, de leginkább gyaloglással készülök mindre. Reggelente körülbelül 20 kilométert megyek, esténként meg futok nyolc könnyű kilométert. A kerékpározás megvisel, utána órákat kell gimnasztikáznom, hogy az izmaimat kinyújtsam. Sokszor futással regenerálódom. Egyelőre nincs sok speciális futóedzésem, ha majd a futás mellett döntök, akkor arra is jobban készülök."