Műlábú távolugró verte az ép atlétákat

2014.07.27. 11:42

A német bajnokságban Markus Rehm nyerte a távolugrást, úgy hogy térd alatt amputált lábát műláb helyettesítette. A 824 centiméteres ugrással nemcsak az országos bajnokságot nyerte meg, hanem sérültségéi kategóriájában saját korábbi világcsúcsát is megjavította 29 centivel.

Rehm sikere történelmi, korábban még sosem nyert épek között paraatléta Németországban. A korábbi Európa-bajnok Christian Reifet négy centivel előzte meg.

Markus Rehm műlábbal nyert az épek között távolugrásban

A most 26 éves Remh tizenkét évvel ezelőtt wakeboardozás közben sérült meg. A vízen motorcsónak hajtott át rajta, a balesetben annyira megsérült, hogy amputálni kellett jobb lábszárát.

Az nem szokatlan, hogy valaki műlábbal versenyez atlétikában. Oscar Pistorius 400 méteres síkfutásban küzdött az elit atlétákkal. Igaz, élénk vita alakult ki, hogy karbonszálás protézise meg nem engedett előnyt ad-e neki, vagy sem. Ez most Rehm esetében is felmerült, több ellenfele szerint a protézise 15 centivel hosszabb, mint a másik lábszára, és ráadásul úgy működik, maz ugrásnál, mint egy katapult. A német szövetség most biomechanikai vizsgálatokba kezd, ha bebizonyosodik, hogy Rehmnek nincs előnye a protézise miatt, akkor az augusztusi Európa-bajnokságra is benevezik.

„Nem tesztelhetik külön a protézisem és az ugrásom. Csak két azonos sérültségű ugrót kéne összehasonlítani, és akkor látható lenne, hogy ez nem csak a protézisen múlik. Csak ennek lenne értelme. Attól senki sem tudna gyorsan futni, ha megkapná Usain Bolt lábait" – védekezett Rehm.

Rehm két évvel ezelőtt ért a csúcsra, két világbajnoki cím után aranyat nyert a londoni paralimpián, ahol a 4x100-as futóváltó tagjaként még egy bronzérmet is szerzett.