Stefánia
0 °C
3 °C

Legyőzte a rákot, utána Európa-bajnok lett

2014.08.18. 09:52

Élete második legnagyobb győzelmét érte el a német atlétanő, a 30 éves Antje Möldner-Schmidt. Rákos betegségéből felgyógyulva Európa-bajnok lett 3000 méteres akadályfutásban Zürichben. A éremátadó ünnepség után a könnyeivel küszködve nyilatkozott: „Ez volt életem második legnagyobb győzelme, a betegség legyőzése mindennél fontosabb volt."

A potsdami futónő ikertestvérével kezdett versenyezni, 2001-ben még 1500 méteren indult a junior világbajnokságon. 2005-ben már a táv legeredményesebb futója volt hazájában. Az U23-as Európa-bajnokságon bronzérmet nyert.

2008-ban tért át az akadályfutásra, és egy évvel később már csapatban Európa-bajnok lett. 2010-ben diagnosztizálták nála a halálos kórt, amellyel éveken át küzdött, szerencsére eredményesen.

A jobb vállát műteni kellett, ahonnan eltávolították a rosszindulatú tumort. 2012-ben már ott volt a helsinki Eb-n, ahol a harmadik lett, élete legjobb eredményét viszont vasárnap, Zürichben futotta, ahol az aranyérmet is kiérdemelte.

„Amikor megtudtam, hogy beteg vagyok, nagyon megdöbbentem, és elárulom, napokig csak sírtam – mondta Möldner-Schmidt a verseny után. – Aztán az egyik napon átértékeltem mindent, és pozitívan néztem előre. Csak az érdekelt, hogy minél előbb meggyógyuljak. Az már csak egy plusz volt, hogy ilyen eredményesen tudtam visszatérni."