Batman, aki legyőzte Boltot, uralja 2014-et, de mégsem szeretik

2014.09.08. 14:33
Justin Gatlin a szezonban uralta a száz métert, igazi sztár lett az egykor doppinggal megbukó futó. Usain Bolttal akar küzdeni, de a múltja miatt több versenyen már nem kívánatos személy.

2014 az atlétika lyukas éve, sem világbajnokságot, sem olimpiát nem rendeztek, így néhány futó nem is erőlteti meg magát túlságosan. A jamaicai sztárok, mint Usain Bolt vagy Yohan Blake sérüléseik miatt nem nagyon versenyeztek, így lett a szezonban Justin Gatlin a sprint királya.

Az amerikai százon és kétszázon is a világ idei legjobb eredményét futotta, a brüsszeli Gyémánt Ligán pedig bebizonyította egészen kivételes képességei vannak. Gatlin pénteken először százon rajtolt el, nagyon koncentrált, energikus futással 9.77-et ért el, ezzel a világranglista élére ugrott.

Alig több mint egy óra múlva már kétszázon indult. Ezt a távot is nagyon megnyomta, győzött, a 19.71-e pedig a világ idei második legjobb ideje. Csak három századdal rosszabb az legjobbnál, de az is Gatliné.

Az amerikai futó brüsszeli duplázásával sporttörténelmet írt, korábban egyetlen sprinter sem futott két ilyen óriási időt minimális pihenéssel. Az idei világranglistát is eléggé unalmassá tette, a tíz legjobb százas időből hét az övé.

Gatlint sokan ünneplik, de fogadtatása nem egyhangú. A doppingolás miatt előbb nyolc majd végül négy évre eltiltott sportolót három Gyémánt Liga-versenyre, Stockholmba, Zürichbe és Birminghambe meg sem hívták. A tiszta sport eszményét őrizni próbáló szervezőknek egyszerűen nem fér bele, hogy bukott atlétával népszerűsítsék a sportágat.

„Semmi személyeskedés nincs ebben. A döntést a közgyűlésünk hozza. Nem akarjuk a pénzünket olyan atlétákra költeni, akik miatt rossz színben tűnik fel a sportágunk" – mondta Patrick Magyar, a zürichi GYL-főszervezője.

Mások nem ilyen vaskalaposak, az atléta megbűnhödött azzal, hogy négy évig nem versenyezhetett, így szívesen látják a versenyeken, már csak azért is, mert Bolt hiányában nincs igazi sprintersztár. Gatlin valamennyire pótolni tudja a jamaicait, eredményeivel mindenképpen. Ezt ő maga is tudja. Ha nem szívesen látják, akkor is kell a sportágnak

„Úgy tekintek magamra, hogy én vagyok a pálya Batmanje, az őrző. Talán nem szeretnek, de szükség van rám.”

A teljesítményével könnyen lehet, hogy az év atlétája lesz, de őt sokkal jobban motiválja az, hogy legyőzze Usain Boltot. A korábbi olimpiai és világbajnok már tavaly Rómában is megverte a jamaicait, de az igazi elégtétel az lehetne számára, hogy a világbajnoki címet is elvegye tőle.

„Ellenfelekként kötelességünk a legjobbunkat hozni. Nagyon szeretnék kiállni vele, és egy igazi show-t csinálni. Ha ő is indul, és a világ legjobb idejét éri el, azt akarom érezni, hogy erre én kényszerítettem rá, de úgy fogok készülni, hogy megpróbálom legyőzni. A világ ilyen rivalizálásokat akar látni. Hazamegyek, és ezért fogok nagyon keményen készülni. Remélhetőleg a következő években nagyszerű rivalizálásnak lehetnek tanúi.”

Már ezt a szezonját is ennek a célnak rendelte alá, felhagyott a nassolással, hat kilót fogyott, hogy gyorsabb legyen, és a lépéstechnikáján is változtatott, hogy az utazósebessége növekedjen.

2010-es visszatérése után évről-évről fejlődött, most éppen olyan gyors, mint 2006-ban. Az akkor futott 9.77-es idejét doppingolása miatt törölték. A különbség azonban óriási, Gatlin már 32 éves. Olyan korban van már, amikor a sprinterek többsége már formahanyatlásnak indul. Gatlin  az eltiltása után nagyon mélyről jött vissza, de mégis eltökélt tudott maradni, és tényleg újra a csúcson vagy annak közelében van. Elárulta azt is, mivel tudja magát motiválni.

„Az egyik film, amelyet a futásom előtt nézek, az a Forrest Gump, mert amikor fut, akkor tényleg csak azt csinálja. Ez az én mentalitásom is, amikor kimegyek a pályára. Minek bonyolítsam túl, minek elemezgessem a versenyeim, hogy ki van mellettem, ki futott már ilyen-olyan időket? Elég tehetséges vagyok.”