Futball-, atlétika- és kézi-vb: mind lényegtelen, jön a katari olimpia!

2014.11.19. 14:43 Módosítva: 2014.11.19. 14:44

A katariak kedden újabb nagy eseménnyel bővítették sportportfóliójukat, ugyanis megkapták a 2019-es atlétikai világbajnokságot is. A vb-t Dohában rendezik meg. 

Így a katariak a következő években:

  • megrendezik a 2015-ös kézilabda-vb-t, amit diplomáciai feszültség előzött meg
  • a 2022-es futball-vb-t, amit a FIFA felmentett a korrupciós vád alól, de nem csak ez a gond
  • és akkor a legújabb a 2019-es atlétikai vb,

amellyel leginkább az a gond, ami a 2022-es foci-vb-vel is, azaz nagyon meleg lesz. Persze rögtön itt is időpont-tologatással indítottak, augusztusról rögtön októberre rakták át az eseményt, de egyesek szerint ez sem menti majd meg egyes számok indulóit attól, hogy a hőség kicsinálja őket.

Legalábbis ezt állítja Christine Ohuruogu, a női 400 méteres síkfutás pekingi olimpiai bajnoka. A brit atléta szerint a sprintszámok indulóit még nem is annyira fogja megviselni az októberi katari hőség, ami egyébként bőven harminc fok fölött van, mert ők nem lesznek annyi ideig kitéve az extrém időjárásnak. Szerinte sokkal inkább a közép- és hosszútávfutók lesznek veszélyben, szervezetüket nagyon megterheli majd az időjárás.

Éppen ezért óriási felelősség lesz a szervezőkön, hogy megóvják a sportolókat. Ő amúgy ettől függetlenül úgy látja, érdemes a világ különböző pontjain nagy versenyeket rendezni.

Egy másik brit atléta, a 400 méteres gátfutás 2011-es világbajnoka, Dai Greene is rossz ötletnek tartja a katari atlétika-vb-t, ő 2010-ben egy dohai edzőtáborban lett rosszul a melegben, le kellett vinni a pályáról, és napokig feküdnie kellett. 

A dohai szervezők azt ígérték, mindent meg fognak tenni a sportolókért, és amúgy is rendeztek már Gyémánt Liga versenyeket májusban (félház előtt), amikor ráadásul sokkal nagyobb a hőség, mint októberben. Azt viszont érdemes megjegyezni, hogy hiába az októberi rendezés, sok szám selejtezője így is délelőtt vagy kora délután lenne, amikor a legnagyobb a meleg. A maratoni futást legalább éjjel rendeznék. 

A katariakat kritizálták a sportlétesítményeiket építő vendégmunkások helyzete miatt is, bár jó ideje ígérik, hogy lesznek előrelépések az ügyben, és emberjogi szervezetekkel is konzultáltak, ám különösebb változás még mindig nem történt.

Az IAAF vezetői viszont nem aggódnak, Lamine Diack a nemzetközi szövetség szenegáli elnöke szerint a katariak elkötelezettek a sport iránt, és mindent megtesznek majd azért, hogy rendben lemenjen a vb. Eleinte Sepp Blatter is hasonló magyarázkodással védte a katari 2022-es futball-vb-t, azóta láthattuk, hogy hova fajult a kérdés. 

Az angol The Times, amely a nyári futball-vb előtt bizonyítékaival kirobbantotta az újabb korrupciós botrányt a 2022-es foci-vb-vel kapcsolatban, tudni véli, hogy mire megy ki a dolog ezekkel a sporteseményekkel: Katar hamarosan olimpiát fog rendezni.

Korábban már kétszer is megpályázták a játékokat, sikertelenül, de a dolog máshogy nézne ki, ha a létesítmények megvannak, és a fent felsorolt eseményeket is vendégül látják. A lap egyik újságírója korábban találkozott a Katari Atlétikai Szövetséget vezető Abdullah Ahmad al-Zainival, aki megerősítette neki, a világbajnokság megrendezésével is az olimpia a cél, bármilyen áron, a pénz úgysem lesz akadály. 

Mindez persze nem annyira váratlan, már évekkel ezelőtt lehetett számítani arra, hogy szépen lassan az olimpiát is megcélozzák a katariak.