Katar 5 millió dollárral vesztegetett a semmiért?

2014.12.11. 12:03

A katariak novemberben megkapták a 2019-es atlétikai világbajnokság rendezési jogát, volt is nagy felzúdulás emiatt, most pedig arról ír az angol Guardian, hogy a szervezők a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnökének fiát megvesztegethették. 

A lap megszerzett néhány emailt, és ezek alapján úgy tűnik, hogy a katariak ráadásul egy olyan pályázatért fizettek ki ötmillió dollárnak megfelelő összeget Lamine Diack elnök fiának, amit meg se nyertek, a 2017-es vb-t ugyanis nem kapta meg Doha, Londonnak ítélték.

A lap úgy tudja, a pénzt Papa Massata Diack kérte emailban katariak olimpiai szövetségétől 2011 októberében, akkoriban tanácsadóként dolgozott az IAAF-nek. Úgy tervezte, hogy 4,5 milliót banki átutalással juttatnak el neki a szervezők, a maradékot pedig személyesen veszi át Katarban. Arról viszont nincs információ, hogy a tranzakció végül megtörtént-e, de cserébe állítólag megígérte, hogy apjánál lobbizni fog a katariak 2017-es atlétika-vb és 2020-as olimpiai pályázata mellett, és az időpont-változtatásra is megpróbálja rávenni az elnököt. 

A Guardian megkereste az ügyben a katari olimpiai bizottságot is, ők nem tudnak az emailekről, és az IAAF is tagadta, hogy Diack ilyet tett volna a szövetség nevében, amúgy sem kapott semmilyen pénzt. 

A dohai atlétikai vb-t biztos, hogy nem lehet majd megrendezni augusztusban a hőség miatt, valószínűleg inkább októberben bonyolítják le, ám több sportoló szerint még akkor is óriási lesz a hőség.