Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Katar 5 millió dollárral vesztegetett a semmiért?

2014.12.11. 12:03

A katariak novemberben megkapták a 2019-es atlétikai világbajnokság rendezési jogát, volt is nagy felzúdulás emiatt, most pedig arról ír az angol Guardian, hogy a szervezők a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnökének fiát megvesztegethették. 

A lap megszerzett néhány emailt, és ezek alapján úgy tűnik, hogy a katariak ráadásul egy olyan pályázatért fizettek ki ötmillió dollárnak megfelelő összeget Lamine Diack elnök fiának, amit meg se nyertek, a 2017-es vb-t ugyanis nem kapta meg Doha, Londonnak ítélték.

A lap úgy tudja, a pénzt Papa Massata Diack kérte emailban katariak olimpiai szövetségétől 2011 októberében, akkoriban tanácsadóként dolgozott az IAAF-nek. Úgy tervezte, hogy 4,5 milliót banki átutalással juttatnak el neki a szervezők, a maradékot pedig személyesen veszi át Katarban. Arról viszont nincs információ, hogy a tranzakció végül megtörtént-e, de cserébe állítólag megígérte, hogy apjánál lobbizni fog a katariak 2017-es atlétika-vb és 2020-as olimpiai pályázata mellett, és az időpont-változtatásra is megpróbálja rávenni az elnököt. 

A Guardian megkereste az ügyben a katari olimpiai bizottságot is, ők nem tudnak az emailekről, és az IAAF is tagadta, hogy Diack ilyet tett volna a szövetség nevében, amúgy sem kapott semmilyen pénzt. 

A dohai atlétikai vb-t biztos, hogy nem lehet majd megrendezni augusztusban a hőség miatt, valószínűleg inkább októberben bonyolítják le, ám több sportoló szerint még akkor is óriási lesz a hőség. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?