Magáról nem tudott, összeomlott, mégis bekúszott a célba

2015.02.17. 16:58

Hyvon Ngetich szó szerint végigszenvedte az austini maratonfutást, a kenyai atléta teljesen elkészült az erejével, a táv végén négykézláb kúszott be a célba.

Ngetich sokáig vezetett a nők között, az utolsó öt kilométerre azonban már nem maradt ereje. Segítők is érkeztek, hogy tolókocsiba rakják, de ő nem adta fel. Az atlétika szabályai szerint futás közben nem lehet külső segítséget elfogadni, és a kenyait minden valószínűség szerint a pénzdíj is motiválta, mert még így is megszerezte a harmadik helyet. Mikor megkérdezték, miért csinálta, csak ennyit mondott: „A futás arról szól, hogy mindig menned, menned és menned kell."

„Soha nem láttam bátrabb futást és kúszást, dicsőséget érdemelsz, ezért azon leszek, hogy megkapd azt a pénzdíjat, amit második helyezettként kaptál volna" – mondta John Conley versenyigazgató.

Ezzel a lelkesedéssel nem mindenki ért egyet, több orvos is úgy nyilatkozott, hogy Ngetich tettének nincs túl jó üzenete. Az, hogy valaki nem ismeri saját korlátait, és figyelmen kívül hagyja testének jelzéseit, akár tragédiába is torkollhat. Az egyik orvos szerint a kenyai kiszáradhatott és izomgörcsöt kaphatott, azért omlott össze.

Az elmúlt évben hasonlóan ijesztő jelenetek játszódtak le ájulás határára kerülő futókkal a Nemzetközösségi Játékokon és a cannes-i maratonon is.