Mihály
2 °C
16 °C

Az oroszok beperelik a doppingbotrányt kirobbantó német tévét

2015.02.17. 13:49

Az orosz atlétikai szövetség (VFLA) jogi lépéseket tervez a német ARD csatorna, és az általa bemutatott, az Eltitkolt dopping - így készülnek az orosz győztesek című dokumentumfilmjében megszólalt oroszok ellen, írja az MTI.

A VFLA keddi elnökségi ülése után a bevallása szerint amúgy lemondani készülő elnök, Valentyin Balahnyicsev jelezte, hogy bíróság elé viszik az ügyet, bizonyítékokat várnak a filmben megfogalmazott vádak alátámasztására mind az ARD-től, mind a filmben szerepet vállalt oroszoktól.

Balahnyicsev még kedden bejelentette lemondását. Ő volt a VFLA egyetlen elnöke a Szovjetunió 1991-es felbomlása óta, vagyis közel 25 évig volt hivatalában. Az eddigi alelnök, Vagyim Zelicsenok lett az ügyvezető elnök a tisztújító közgyűlésig.

A doppingbotrány december elején robbant ki, amikor az ARD részben titokban rögzített kép- és hangfelvételeket mutatott be, amelyek állítólag bizonyítják, hogy az államilag támogatott doppingrendszer, a pozitív tesztek eltussolása és a korrupció is hozzájárul az orosz sportolók eredményeihez. Moszkva tagadta a vádakat, ám azóta folyamatosan jelentik be ismert és sikeres, olimpiai és világbajnok atléták doppingvétségeit és büntetéseit. A lebukottak között öt gyalogló is van, egy hete pedig az Orosz Doppingellenes Ügynökség vezetője közölte: van bizonyíték arra, hogy az ország gyaloglóit szisztematikusan doppingolták.

Balahnyicsev most bejelentette, hogy pert terveznek indítani minden olyan személy ellen, aki az elnök véleménye szerint megrágalmazta az általa irányított szövetséget.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) nyomozást indított az orosz gyaloglóközpont vezetője, Viktor Csagin ellen, akit az IAAF illetékese szerint eltávolítanak a sportágból. Thomas Capdeville, az IAAF doppingellenes részlegének vezetője hétfőn azt mondta, hogy a fegyelmi eljárást megindították a szaranszki központ irányítójával szemben, akinek több mint húsz tanítványa bukott meg az ellenőrzéseken az elmúlt években. Az IAAF az üggyel kapcsolatban jelezte, hogy a biológiai útlevélre épülő ellenőrzési rendszerben kimutatott szabálytalanságok miatt összesen 37 atlétát szankcionáltak 2009 óta, közülük 23 orosz versenyző volt.

A maga részéről vizsgálatot kezdeményezett Oroszország ellen a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA is.