Nem fáj a futás, ha marihuánát használsz

2015.02.23. 08:17

Több amerikai futó állítja, hogy a sport és a marihuána használata összeegyeztethető, sőt a kannabisz pozitív hatásai segíthetnek a regenerációban és a fájdalom elviselésében.

A Runnersworldon megjelent cikk arról nem ejt szót, hogy a marihuána, ha nem is feltétlenül teljesítménynövelő hatása, hanem etikai okokból szerepel a doppinglistán, így kissé furcsa, hogy néhány futó meglehetősen nyíltan beszél a használatáról.

Igaz, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség 2013-ban megemelte a marihuána határértékét.

Az ultramaratonista Jeff Sperber verseny utáni rutinjához tartozik, hogy marihuánagőzt inhalál annak fájdalomcsökkentő hatása miatt. „Ha ilyen hosszúkat futsz, akkor az izmaid bedurrannak és az ízületeid is fájnak, fáradt vagy. Bevehetsz egy Advilt, ami csökkenti a duzzanatot és a gyulladást, de az a májadnak káros."

Az Egyesült Államokban már több olyan csoport alakul, amely a kannabisz hatóanyagának, a THC-nek szélesebb körű használatát is lehetővé tenné a sportban. A füvet azonban nem feltétlenül elszívnák, hanem oldatokban, kenőcsökben vagy ehető formában alkalmaznák futás után. Az ultrafutók egyre többet beszélnek a használatáról és előnyeiről, már a Wall Street Journal is beszámolt erről a trendről. Az egyik ultrafutó arról számolt be, hogy hetente négyszer-ötször használ marihuánát, de kizárólag edzések után.

Gregory Gerdeman biológiaprofessszor szerint a marihuánában olyan anyagok vannak, amelyek gyulladáscsökkentőek, és segítenek a fájdalomküszöb megemelésében is. A professzor a fűszívás ártalmairól is beszélt:

  • felgyorsíthatja a szívritmust
  • károsíthatja a szív- és érrendszert
  • tüdőnek sem tesz jót

Egy futónak pedig leginkább oxigénre van szüksége.

De a megoldás adott. „Az atléták leginkább eszik a THC-t vagy inhalálnak, amivel csökkentik vagy megszüntetik azokat a  káros hatásokat, amelyek a tüdőre hatnak" – mondta Gerdeman.

Egy egykori profi futó, a tízezren 28:10,59-et is tudó Chris Barnicle is THC-evés mellett állt ki, már olyan energiaszeletet is legyártott, amely marihuánát tartalmaz, és hamarosan piacra is dobná.

Barnicle Chron-betegsége miatt kezdett THC-tartalmú ételeket enni, súlyos gyomorfájdalmait és étvágytalanságát orvosolta ezzel vényköteles gyógyszerek helyett. 

A doppingvizsgálatokon soha meg nem bukó futó pozitív és negatív hatásokról egyaránt beszámolt. „Az emésztési problémáim azonnal megszűntek, sokkal jobban éreztem magam. Az a stressz, ami az iskolában, a kapcsolataim, vagy a futás miatt ért, mintha eltűnt volna. Egy kicsit álmosabbnak éreztem magam, mintha kicsit másnapos lennék."

Lehet beszélni a marihuána pozitív hatásairól, de azt a legtöbb futó már átélte, hogy a futás önmagában drog. Hosszú távok leküzdésekor az agyban olyan anyagok (dopamin, endorfin, szerotonin) termelődnek, amelyek euforikus érzést váltanak ki.