A sprinter hajléktalan lett, az ebola kiirtotta a családját

2015.03.07. 08:36

A Guardiannek adott interjút az a Sierra Leone-i sprinter, aki még a júliusi Nemzetközösségi Játékok után hagyta ott a csapatát, illegálisan maradt Nagy Britanniában, és az utcán él. Jimmy Thoronka már nem is nagyon akar hazatérni, mert az ebola szinte a teljes családját kiirtotta.

A 20 éves Thoronka Sierra Leone legjobb sprintere, nagy reményekkel érkezett nyáron Glasgow-ba, de már játékok közben rossz híreket kapott. Egyik nagybátyja feltehetően ebolába halt bele.

A játékok után Thoronka úgy döntött, kis időre Londoba megy, elszökött a csapatától, de minden rosszult indult. A glasgow-i vasútállomáson ellopták a pénzét és az útlevelét, úgy koldulta össze a jegyre valót. A rendőrségre nem mert menni, mert attól félt, egyből letartóztatják.

Miután eljutott Londonba, egy ismerősénél húzta meg magát. Egyre rosszabb híreket kapott, az ebola végzett anyjával, három adoptált lány- és egy fiútestvérével.

Később az utcára került, parkokban aludt, nyilvános vécékben mosta ruháit, ételhez ritkán jutott, voltak olyan napjai, amikor egyáltalán nem evett. Olykor távolsági buszokon éjszakázott, vagy használhatott alvásra egy lakást.

Sierre Leonéban sincs nagy jövője, úgy érzi, nem tudná folytatni otthon a sportkarrierjét, az ebolakrízis miatt sem foglalkozik már senki atlétikával. Amikor van elég ennivalója, próbál edzegetni a londoni nyitott sportparkokban. Egyelőre nem adta fel az álmát, hogy ő legyen a következő Usain Bolt.

„Ha nem jövök a Nemzetközösségi Játékokra, valószínűleg meghalok az ebolában, ahogy a családom többi tagja is. Hiszek abban, hogy ez jelentette a túlélést, és sikerülni fog az álmom, a legjobb sprinter leszek a világon."