Rekordot futott, aztán elgáncsolta a célszalag

2015.03.23. 14:22

Mo Farah új Európa-rekorddal nyerte a lisszaboni félmaratont, de az ünneplésébe kis hiba csúszott, a célszalag rátekeredett a befutó után, és felbuktatta a futót.

A kétszeres olimpiai bajnok Farah 59 perc 32 másodperc alatt futotta le a 21,1 kilométert, ezzel a spanyol Fabian Roncero 14 évvel ezelőtt felállított csúcsát döntötte meg. Farah lett az első brit is, aki egy órán belül teljesítette a félmaratont.

A hajrában a kenyai Micah Kogóval küzdött – addigra mindenki mást leszakítottak – , pár méterrel megverte a kenyait, de alig, hogy áthaladt a célvonalon, elesett. „A lábaim teljesen beálltak. Normális esetben, ha átmész a célvonalon, akkor át is léped a szalagot. De olyan fáradt voltam, hogy nem tudtam felemelni a lábaim, így belebotlottam" – mondta a futó, aki pár horzsolással megúszta a bukást.

Mo Farah futót elgáncsolta a célszalag

Farah 20 kilométernél is új Európa-csúccsal haladt át, de a félmaraton világrekordtól még elég messze van. Az eritreai Zersenay Tadese 58:23-mal tartja. Még a 2010-es lisszaboni versenyen futotta. A pálya alkalmas is a csúcsdöntésre, Farah azt ígérte, hogy jövőre már jó esélye lehet megdönteni a világcsúcsot.