Doppingmentes az orosz atlétika-válogatott

2015.03.24. 13:21

Jurij Borzakovszkij, a februárban kinevezett orosz atlétikai szövetségi kapitány szerint a doppingbotrány lezárta a régi korszakot a sportágban, s most már tiszta csapata van az országnak.

A 2004-es olimpia 800 méteres bajnoka Valentyin Maszlakovot váltotta a poszton, aki az elmúlt év végén kirobbant botrányt követően mondott le, miután többek között három olimpiai bajnok gyaloglót is eltiltottak doppingolás miatt.

Borzakovszkij kedden úgy nyilatkozott, hogy a botránnyal lezárták a régi, múlt századi korszakot, és a versenyzőknek is elmondta, hogy új időszámítás kezdődött az orosz atlétikában. A szakember hangsúlyozta, a mostani válogatottban minden sportoló tiszta, s az atlétáknak képzési programot tartanak a doppingszerek használatának elkerülése érdekében.

Az orosz doppingbotrány december elején robbant ki, amikor az ARD részben titokban rögzített kép- és hangfelvételeket mutatott be, amelyek állítólag bizonyítják, hogy az államilag támogatott doppingrendszer, a pozitív tesztek eltussolása és a korrupció is hozzájárul az orosz sportolók eredményeihez. Moszkva visszautasította a vádakat, ám azóta folyamatosan jelentik be ismert és sikeres, olimpiai és világbajnok atléták doppingvétségeit és büntetéseit. A lebukottak között hét gyalogló is van, február elején pedig az Orosz Doppingellenes Ügynökség vezetője közölte: találtak bizonyítékot arra, hogy az ország gyaloglóit szisztematikusan doppingolták.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) nyomozást indított az orosz gyaloglóközpont vezetője, Viktor Csagin ellen, akit az IAAF illetékese szerint eltávolítanak a sportágból. Thomas Capdeville, az IAAF doppingellenes részlegének vezetője korábban azt mondta, hogy a fegyelmi eljárást megindították a szaranszki központ irányítójával szemben, akinek több mint húsz versenyzője bukott meg az ellenőrzéseken az elmúlt években. Az IAAF néhány hete az üggyel kapcsolatban jelezte, hogy a biológiai útlevélre épülő ellenőrzési rendszerben kimutatott rendellenességek miatt összesen 37 atlétát szankcionáltak 2009 óta, közülük 23 orosz versenyző volt.

Vizsgálatot kezdeményezett Oroszország ellen a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA is. Valentyin Balahnyicsev, az orosz szövetség elnöke február közepén lemondott posztjáról, ám egyúttal azt is közölte, hogy bíróság elé viszik az ügyet, s bizonyítékokat várnak a filmben megfogalmazott vádak alátámasztására mind az ARD-től, mind a filmben szerepet vállalt oroszoktól. (MTI)  • Tippek
  • Hírek