Bubka közölte programját

2015.04.08. 18:45

Vízió 2025 címmel nyilvánosságra hozta választási programját Szerhij Bubka, aki versenybe száll a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) elnöki posztjáért - számolt be az MTI.

Az 51 éves rúdugrólegenda - aki pályafutása során 35 alkalommal állított fel világcsúcsot - 29 oldalas választási programjában a doppingellenes harcot, a komoly szponzorok bevonását, valamint a technológiai újításokat jelölte meg főbb irányvonalként. Utóbbival a nézőket és a fiatalokat szeretné közelebb hozni a sportághoz.

Bubka hozzátette, amennyiben megválasztják, akkor vezérigazgatót nevez majd ki a szervezet élére, valamint egy üzleti bizottságot hoz létre, amelynek az lesz a feladata, hogy az atlétika maradjon az elsőszámú olimpiai sportág.

Az IAAF elnökválasztására a pekingi világbajnokság alatt kerül sor a nemzetközi szövetség augusztus 18-20-i kongresszusán. Bubka mellett a brit Sebastian Coe pályázik Lamine Diack helyére. A szenegáli sportvezető, aki csaknem 16 évig irányította az IAAF-t, nem kandidál újra.

A 106 éves IAAF történetében Coe vagy Bubka lehet a hatodik elnök. Az alapító svéd Sigfrid Edström 32 éven át állt a nemzetközi szövetség élén, őt a brit Lord Burghley követte 1976-ig. A holland Adriaan Paulen 5 éven át volt elnök, majd Primo Nebiolo vette át az IAAF irányítását 1981-ben. Az olasz sportvezető 1999-es halála után került az elnöki székbe az akkori alelnök, a szenegáli Diack.