Kirúgták meg nem is egy versenyről a világ leggyorsabb emberét

2015.05.21. 20:06

Justin Gatlinnél jelen pillanatban nincs gyorsabb sprinter a Földön, tavalyi teljesítménye alapján is joggal pályázik majd száz méteren a világbajnoki címre, amit éppen ott szerezhet meg, ahonnan a napokban állítólag kirúgták. Pekingből botrányos körülmények között távozott a sorozatosan kényelmetlen helyzetekbe kerülő futó.

Gatlin Dohában pénteken 9,74-gyel a világ idei legjobbját futotta százon, pár nappal később Pekingben javíthatott volna egyéni rekordján, de már rajthoz sem állt. Amikor a sprinter szombaton megérkezett Pekingbe, arról panaszkodott a szervezőknek, hogy a combja begörcsölt, a szervezete pedig kiszáradt a repülőút alatt. Hétfői edzése után azonban mindenkit megnyugtatott, már minden rendben van vele.

A versenyen azonban mégsem indult el, megsértődve hazautazott. A futó menedzsere, Renaldo Nehemiah azt állítja, az egyik szervezőtől kapott egy sms-t, amelyben az állt, jobb, ha Gatlin nem vesz részt a versenyen. A sprinter szerint attól féltek, hogy a sérülése miatt nem fogja odatenni magát, vagy végig sem futja a távot. Ellenben a rajtpénzt és a költségtérítést így is felvenné, ami nagyjából 12 ezer dollár lehetett.

A kínai szervezők értetlenül állnak az eset előtt, a versenyigazgató azt állítja, ők végig arra készültek, hogy Gatlin szerdán futni fog. Senki nem mondta a sprinternek vagy menedzserének, hogy nem állhat rajthoz. A zavart csak fokozta, hogy később Gatlin is arról írt, nagyon jó kapcsolatban vannak a pekingiekkel.

A két állítás közül egyelőre nem tudni, melyik az igaz, de az sem okozna nagy meglepetést, ha Gatlint tényleg kirúgták volna a versenyről. A doppingolás miatt négyéves eltiltás után visszatérő Gatlint sokan az atlétika szégyenfoltjának tartják, nem tudnak megbocsátani neki. A sprintert több nagy verseny szervezője meg sem hívja, legyen bármilyen nagy formában is. Gatlin pedig egyre nagyobb formában van, ami akár gyanús is lehet. Az amerikai sprinter már nem abban a korban van, amelyikben várni lehet az egyéni csúcsot. Mégis, Dohában 33 évesen jobb időt ért el, mint 2006-ban, amikor 9,76-ot futott.