A rekord meglett, de élről, hasraeséssel bukta a versenyt

2015.07.06. 10:14

Az amerikai Evan Jager azzal a céllal is indult a párizsi Gyémánt Liga-versenyen, hogy megdönti az országos csúcsot 3000 méteres akadályfutásban. Ez össze is jött neki, de az utolsó akadályt rosszul vette, és ezzel az első helyet is elbukta.

Jager legjobb ideje, 8:04.71 volt, ezt akarta túlszárnyalni Párizsban az éppen az amerikai Függetlenség Napján rendezett versenyen. A legjobb kenyaiakkal kellett felvennie a harcot, de ezzel nem is volt gond, 1200 méter után már csak ketten maradtak az élen Jairus Kipchoge Birech-csel.

Az utolsó ezer méterre az amerikai ment előre vezetni, aki friss maradt a hajrára is. Az utolsó 400-on leszakította Birecht, úgy 15 méteres előnyt harcolt ki. Már a célegyenesben volt, az utolsó akadályon ugrott át, de a hátsó lába fennakadt az akadályon, és nem tudta megőrizni az egyensúlyát, néhány lépés után elesett. A megingást Birech kihasználta, lesprintelte Jagert. 

Evan Jager az utolsó akadályon bukva veszített

Birech a világ idei legjobbjával győzött, 7:58.83-mal ért célba, Jager, aki azonnal felpattant az esés után , kis híján befért nyolc perc alá, 8:00.45-tel futott új amerikai csúcsot.

„Sajnálom Jagert, de ez egy ébresztő volt Kenya számára. Vissza kell mennünk edzeni is felkészülni az Egyesült Államok futóira" – nyilatkozta a győztes.

Párizsban egy nagyszerű sorozat is véget ért, a női súlylökés egyeduralkodóját, az új-zélandi Valerie Adamst 56 verseny után tudták először legyőzni. Adams nem volt csúcsformában, műtét után tért vissza.