Kijön a gödörből Usain Bolt, vagy elfelejtheti a százat?

2015.07.24. 17:16
Augusztus 23-án rendezik a pekingi atlétikai világbajnokság 100 méteres síkfutás döntőjét, de egyelőre nem tűnik úgy, hogy a címvédő és világcsúcstartó Usain Bolt képes lesz újra nyerni. Sikerülhet neki egy hónap alatt csodát tennie, és újra csúcsformába lendülnie?

Usain Bolt sprinterként már mindent megnyert, amit lehet. Nem is egyszer. Százon kétszeres olimpiai és világbajnok, kétszázon három olimpiai és világbajnoki aranya van, ahogy a 4x100-as váltóban is.

A jamaicai futó idén azonban nagyon messze van attól a formától, amivel hasonló teljesítményt nyújthatna, a világranglistán csak a 62. idő az övé.

Szinte egyáltalán nem versenyzett, sérülése miatt sorra mondta le a Gyémánt Ligákat és a futásokat. Százon egyetlen eredménye van, a Rióban futott 10,12-vel még a világbajnoki döntőbe sem nagyon jutna be. Kétszázon sem áll sokkal jobban, a 20,13-mal sem mehet sokra, miközben ellenfelei egyre jobb időket érnek el.

Bolt két éve volt utoljára topon, amikor a moszkvai vb-n begyűjtött három aranyat. Az szinte természetes, hogy az olimpia után kév évvel a legjobb atléták közül is többen pihenőre mennek. 2014-ben Boltot egy sérülés is hátráltatta, nem is vállalt be sok versenyt, 9,98-as idejével nem is kerülhetett be a világranglista legjobbjai közé.

Az idei legjobb százas idők

9.74 - Justin Gatlin (amerikai)
9.81 - Asafa Powell (jamaicai)
9.84 - Trayvon Bromell (amerikai)
9.86 - Kestin Bledman (trinidadi)
9.86 - Jimmy Vicaut (francia)
9.87 - Tyson Gay (amerikai)
9.88 - Mike Rodgers (amerikai)
9.91 - Femi Ogunode (katari)
9.91 - Nickel Asmeade (jamaicai)

Arra azonban nem lehetett számítani, hogy Bolt a vb évében ezen a szinten is ragad. Június végén New Yorkban futott kétszázas versenye után, arról beszélt, hogy ki kell találnia, hogyan kerülhet formába, és a kanyarvételéről is panaszkodott. Aztán az is kiderült, hogy egy sérülés miatt sem tud rendesen futni. A Bayern München egykori csodadoktorához, a merőben szokatlan kezeléseket alkalmazó Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrthoz járt kezelésekre.

Hogy mi az oka a formahanyatlásnak egyelőre nem tudni, de kár volna leírni még leírni Boltot. Még csak 28 éves, a sprintereknél talán ez a legjobb kor, és ha azt vesszük, hogy Justin Gatlin 33 évesen százon és kétszázon is olyan időket fut, mint soha korábban, Boltnak is jó esélye van újra magas szinten versenyezni. A jamaicai Asafa Powell, aki idén Gatlin mögött a legjobb százas 9.81-gyel, úgy tartja, hogy Boltnál egyelőre nem lehet folyamatos formahanyatlásról beszélni, egyszerűen csak rossz fázisban van.

Powell Bolt helyében elengedné a százat, mert azt nehéz tökéletesen összerakni, és csak a 4x100-as váltóban és kétszáz méteren futna a vb-n. Igaz, kétszázon sem volt eddig átütő, de ott nem múlik annyi a rajton, és ha Bolt utazósebessége megvan, akkor nagyon nem kell félnie senkitől.

Nagy hátránya, hogy csak ötször futott idén versenykörülmények között. Ő is úgy tartja, hogy többet kéne versenyeznie, még kétszer-háromszor kellene elindulnia valahol a vb előtt. A pénteki londoni Gyémánt Liga sok kérdésre választ ad majd. Ha Bolt nem tud 9.8 közelébe kerülni, akkor nem sok esélye lesz a vb-n Gatlinnel szemben, és talán meg sem próbál majd kiállni ellene.

„Sosem kételkedtem magamban. Peking csak egy hónap múlva lesz, én pedig keményen edzek és motiválom magam. Több százat kell azonban futnom, ez az, amire koncentrálnom kell. Nem tervezem, hogy kikapok Pekingben. Most csak azért futok, hogy elérjem a 9.7-et. Az első 40 méter a fontos, ha az jól megy, már jó leszek. Ehhez csak mindent jól kell végrehajtanom. Nagyon sokat dolgozom a rajtomon" – mondta Usain Bolt az Anniversary Games előtt.

Bolt segítségére lehet, hogy volt már hasonló helyzetben, a londoni olimpia előtt is rosszul kezdte a szezont, egy sérülés is hátráltatta, de aztán tökéletes formába került, és megvédte az olimpiai bajnoki címét. Azt szinte minden versenyen bizonyította, hogy rendkívüli módon képes összpontosítani, a közönséget vadító bohócból pillanatok alatt átáll tudatos atlétává. Ha ezt a képességét a felkészülésébe is át tudja vinni, és fizikai problémái nincsenek, akkor esélyes lehet egy vb-éremre. Ebből a helyzetből most az is nagy eredmény lenne, még akkor is, ha tőle csak az arany elfogadható.

Bolt pénteken kétszer is rajthoz áll, először magyar idő szerint 21:29-kor a selejtezőben, majd ha bejut a döntőbe, egy órával később is fut. A versenyt a Digi Sport közvetíti itthon.