Nyolc évvel ezelőtti doppingmintájával bukott le a vb-2. futó

2015.08.14. 14:27

A török színekben olimpiai és világbajnoki ezüstérmes Elvan Abeylegesse az egyike annak a 28 atlétának, akiknél pozitív eredménnyel zárult a korábbi vb-ken adott mintáik újraelemzése, írja az MTI.

A Török Atlétikai Szövetség pénteken jelentette be, hogy az etióp származású hosszútávfutó a 2007-es szabadtéri vb-n adott mintájával akadt fent. Mint jelezték, a nemzetközi szövetség (IAAF) már értesítette Abeylegesse-t, hogy az ügyben kérdésekre kell válaszolnia.

A 32 éves sportoló is elismerte, tud az eredményről. Hozzátette, az IAAF arról is tájékoztatta, hogy kérték a 2008-as olimpián adott mintáinak újraelemzését is.

A török szövetség nem hozta nyilvánosságra, mivel bukott le a futó, az egyik helyi lap azonban úgy tudja, hogy sztanozololt mutattak ki nála.

Abeylegesse elmondása szerint mélységesen elkeseredett a hír hallatán, és tagadta, hogy akárcsak gondolt is volna sztanozolol használatára.

A tapasztalt versenyző - aki a 2007-es világbajnokságon 10 000 méteren, míg a pekingi olimpián 5000 és 10 000 méteren is ezüstérmet nyert - azonnal kikerült a török válogatott keretéből, ha a B próba is pozitív lesz, kétéves eltiltás vár rá.

Az IAAF kedden jelentette be, hogy a 2005-ös és 2007-es vb-k mintáinak újraelemzése során 28 versenyző 32 mintája lett pozitív. Neveket a szövetség nem közölt, csupán annyit, hogy az érintettek túlnyomó többsége már visszavonult, s az idei, jövő szombaton rajtoló pekingi vb-n egyikük sem indul.

Augusztus elején a német ARD és The Sunday Times című brit lap közölt riportokat, amelyek szerint több mint 5000 atléta 12 ezernél is több teszteredményét kapták meg a 2001 és 2012 közötti időszakból, s szakértőik szerint ezek közül több mint 800 versenyzőnek volt legalább egy abnormális értéket mutató eredménye. Ebben az időszakban kiemelt versenyen 146 érmet, köztük 55 aranyat nyertek olyanok, akik gyanúra okot adó mintát szolgáltattak.

Az IAAF néhány nappal később visszautasította azokat a vádakat, melyek szerint nem tett volna semmit a gyanús versenyzők ügyében, s ezzel segítette volna a doppingolást.