Usain Bolt legyőzhetetlen, harmadszor a száz világbajnoka

2015.08.23. 15:31
Usain Bolt sehol sem volt a szezonban, de a legfontosabb futására összeszedte magát, a világbajnokságon a két éve verhetetlen Justin Gatlint előzte meg. Bolt harmadszor lett a száz világbajnoka.

Usain Bolt 2008-ban, a pekingi olimpián vált szupersztárrá, azóta összesen hat olimpiai és nyolc világbajnoki címet szerzett a jamaicai sprinter. A mindenki kedvencévé és az atlétika ikonjává vált Bolt a legyőzhetetlenség imázsát is igyekszik tartani. Tény, nem is sokszor kapott ki, de nem is versenyez túl gyakran. Nem kockáztatja a vereséget. 2013-ban is megnyerte a százat a világbajnokságon, de az azóta eltelt két szezonban elsősorban sérülései miatt nem sokat mutatott. 9.87-t

A sprinteket a dopping miatt kétszer is eltiltott Justin Gatlin kezdte uralni ebben az időszakban. A 33 éves korában is csak egyre gyorsuló amerikai verhetetlenné vált, ahol indult, nyert, 28 versenyt húzott be sorozatban. És nem is akármilyen időkkel, idén a világranglistán övé az öt legjobb eredmény, 9.74-et is tudott a vébé előtt. Csak egy baj van vele, sokak szemében mindig is csak egy velejéig romlott, doppingos atléta marad, hiába töltötte le eltiltását. A pályán is sokszor kifütyülik, de van olyan verseny, ahová meg sem hívják. Milyen etikátlan lenne, ha legyőzné az eddig még doppinggyanúba sem kevert Boltot? - állnak elő ezzel gyakran ellenszurkolói.

Gatlin ezzel nem sokat törődik, fut, ahogy csak tud. Egy korábbi világbajnok, Ato Boldon szerint sokszor éppen a feléje áradó gyűlölet sarkallja még jobb teljesítményre.

A vb-t elképesztő erősen kezdte, előfutamokban nem szoktak olyan gyorsan futni, ahogy ő tette. 9.83-mal jelentkezett be az aranyra. Bolt is erősebben kezdett magához képest, 9.96-ra futotta első százát.

Gatlin az elődöntőben is nagyot repesztett, 9.77-tel tartott erődemonstrációt. Bolt egy elrontott rajttal hozott össze megint 9.96-ot. Ezekből a futásokból nem lehetett leszűrni, hogy képes-e annyit javulni, hogy megverje Gatlint. Bár Bolt abban mindig is jó volt, hogy a legnehezebb pillanatokban összeszedje magát.

A döntőben szokatlan módon kilenc atléta indult, egy hármas holtversenyt nem akarta eldönteni, ha már van elég pálya a Madárfészekben. Mindannyian tíz másodperc alatti idővel kerültek a döntőbe.

Bolt a szokásához híven az utolsóként térdelt le a rajthoz. Nyugodt maradt, jó startot vett. Gatlinnél nagyobb volt a végsebessége, az amerikai az utolsó métereken ritmust is vesztett, és kikapott. Bolt Idei legjobb eredményével, 9.79-cel nyerte meg a világbajnokságot. Egy századot vert Gatlinre. Két bronzérmes lett, a kanadai André De Grass és az amerikai Trayvon Brommel 9.92-tel lett holtversenyben harmadik.

Bolt harmadszor lett világbajnok százon, 2009 és 2013 után. A 2011-es döntőben rossz rajtja miatt kizárták. Összesen már kilenc világbajnoki aranya van.