Joe Kovacs kicsi, ezért izomból pörög

2015.08.24. 15:08

A pekingi atlétikai világbajnokságon a férfi súlylökést a magyar származású (nagyapja 1956-ban hagyta el az országot) Joe Kovacs nyerte. Az amerikainak ez volt az első vb-je, de így is favoritként érkezett. Júliusban akkorát lökött, amire 11 éve nem volt példa.

A 25 éves Kovacs a monacói Gyémánt Ligán 22,56 méterrel nyert, ez minden idők legjobb nyolcadik eredménye, utoljára 2004-ben dobtak hasonlót: Christian Cantwell akkor 22,54-ig jutott.

Az idei eredmények alapján úgy tűnt, hogy Kovacs és a német David Storl között dőlhet el a vb. A döntő igazolta is ezt, bár a harmadik sorozatban a jamaicai O'Dayne Richards vette át a vezetést 21,69-cel. Az ötödik sorozatban azonban Storl és Kovacs is túldobta, utóbbi 21,93-mal az aranyérmet is megszerezte.

Első edzője, az édesanyja azonban nem nézhette a helyszínen Kovacs sikerét, mert a súlylökő attól félt, hogy megzavarhatja a jelenléte, hiába nagyon szoros közöttük a kapcsolat.

Kovacs a középiskolában amerikaifutballozott, de első évesként azzal szembesült, hogy ő az egyik leggyengébb, ezért sűrűn látogatta az edzőtermet. Mire végzett, már az egyik legjobb fizikumú diák lett. Anyja irányításával atlétikával is foglalkozott. Középiskolásként diszkoszvetésben és súlylökésben is állami bajnok lett.

Joe Kovacs aranyérmet kapott

Kovacs 2012-ben vált profivá, az olimpiára nem jutott ki, mert csak negyedik lett az amerikai válogatón. Két év alatt azonban nagyon sokat fejlődött, 2014-ben 22 méter fölé került, vezette is a világranglistát, és az amerikai bajnokságot is megnyerte.

Már korán szembesült azzal a problémával, amiről Márton Anita is beszélt, hogy egy súlylökőnek nem elég erősnek lennie, a nagyobb testmagasság óriási előnyt ad. Kovacs a 183 centijével elég alacsonynak számít a mezőnyben.

A legrosszabb pillanat az, amikor felsorakozunk, és az operatőr végigpásztáz rajtunk. Felmegy David Storlra, aztán lefelé, tesz három lépést előre és rám zoomol

– idézte Kovacsot a nemzetközi szövetség honlapja.

Tizenhat éves volt, amikor egy edzőtáborban az azóta már ellenfelévé vált világbajnok, Reese Hoffa azt tanácsolta neki, hogy gyors, forgásos technikát tanuljon, azzal ellensúlyozza termetéből eredő hátrányát. Ezt, mint látjuk, igazán magas szintre emelte.