Sára, Márió
-4 °C
5 °C

Elugrott a wc-re, de így is világbajnok lett a gyalogló

2015.08.29. 05:42

A szlovák Matej Tóth nyerte az 50 kilométeres gyaloglást a pekingi atlétikai világbajnokságon. A bajnoknak még az is belefért, hogy menetközben elugorjon a wc-re.

A világcsúcstartó Yohann Diniz távollétében Matej lett a szám egyik favoritja, idén ő gyalogolta a legjobb időt 50 kilométeren.

A tavalyi Európa-bajnoki második már a rajttól kezve dominált, egyből az élre állt, majd négy kilométer után el is szakadt a mezőnytől. Folyamatosan erősebb tempót diktált, mint a többiek, 30 kilométernél már 1 perc 9 másodperccel vezetett egy hatfős üldözőboly előtt.

Tóthnak a következő kilométeren akadt egy kis gondja, be kellett szaladnia a pálya melletti wc-re. Valószínűleg a melegben az ő gyomra is kikészült. Gyorsan végzett, ugyan húsz-harminc másodpercet veszített, de még az üldőzök előtt visszaállt. Megnyomta a következő kilométereket, negyvennél már újra több mint egy perccel vezetett. 

Tóth nagyon jól osztotta be az erejét, az utolsó tíz kilométeren is erősíteni tudott, egyre növelte az előnyét az ausztrál Jarred Tallenttel szemben. Végül közel két perccel verte. A melegben nagyon jó időnek számító 3:40:32-vel győzött, és Szlovákia történetének első atlétikai világbajnoka lett. A harmadik helyen a japán Tanii Takajuki gyalogolt a célba.

Az 50 kilométeres gyaloglást teljesítette a vb-rekorder Jesús Angél García is. A spanyol 45 évesen a vb legidősebb indulója, de ami még ennél is elképesztőbb, hogy sorozatban a 12. világbajnokságán vett részt. García 1993-ban ért a csúcsra, amikor aranyérmes lett Stuttgartban. 1997-ben és 2001-ben ezüstérmes lett, majd 2009-ben még bronzérmet tudott szerezni.