Antal, Anett
16 °C
23 °C

Sprintversenyt csináltak a vb-n a női maratonból

2015.08.30. 04:30

Az utolsó pillanatokig nyílt versenyt hozott a női maratonfutásban a pekingi atlétikai világbajnokságon. Minden idők legszorosabb vb-maratonján az etióp Mare Dibaba hajrázott legjobban.

A versenyben hamar szétszakadt a mezőny, elől egy húszfős csoport alakult ki, a japánok diktálták a 2 óra 30 perces időt előrevetítő tempót a férfi maratonnál valamivel kedvezőbb körülmények között. Csak 22 fok körül volt a hőmérséklet. Az első öt kilométert 17:51-gyel teljesítették. Az élbolyban természetsen ott voltak a kenyaiak és az etiópok is.

Az iram konstans maradt, amit sokan elbírtak, még 24 kilométernél is együtt volt 19 futó, hagyták továbbra is a japánokat dolgozni. Egy kisebb gyorsítás után többen leszakadtak, európai már nem volt a 12 fős élmezőnyben.

A három elöl maradó kenyai látványosan beszélgetett 30 kilométer után, majd 33 körül az élre álltak, és iramváltásukkal megfelezték a bolyt. Edna Kiplagat, Jemima Sumgong, Helah Kiprop mellett két etióp, Tirfi Tsegaye és Tigist Tufa, valamint a bahreini színekben versenyző kenyai, Eunice Kirwa bírta el a tempót.

Harmincöt kilométernél ő vállalta el az iramdiktálást, Tufa bele is rogyott ebbe. A tempó egyre csak gyorsult, meglepetésre a kétszeres világbajnok Kiplagatnak volt túl erős, negyvennél kiszállt a versenyből, pedig komoly támadást senki sem indított.

A vezető négyes egyszerre fordult be a stadionba, Dibaba kezdeményezett, de tapadtak rá a többiek. Száz méteren kellett eldönteni a versenyt, célegyenesben már csak Kiproppal meccselt, a nagyobb termetű kenyai még mellé lépett, de Dibaba maradt lazább, lehajrázta ellenfelét az utolsó 30 méteren. A világbajnokságok történetében Etiópia első aranyérmét szerezte maratonon.

Korábban soha ilyen szoros befutó nem volt még maratonon a vb-ken, az első három négy, az első négy hét másodpercen belül ért célba.

Eredmények:

1. Mare Dibaba (Etiópia) 2:27:35
2. Helah Kiprop (Kenya) 2:27:36
3. Eunice Kirwa (Bahrein) 2:27:39
4. Jenima Sumgong (Kenya) 2:27:42