Az oroszoknál már megint találtak doppingoló gyaloglókat

2015.09.22. 19:25

Kedden, több mint fél évvel azután, hogy a legjobb orosz gyaloglókat szinte egytől egyig eltiltották doppingolásért, a szakág hat másik kiemelkedő képviselőjét büntették meg Oroszországban hasonló okokból, írja az MTI.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) tájékoztatása szerint a legújabb ügyben valamennyi érintett júniusban egy versenyen kívüli ellenőrzés során adott olyan mintát, melyben tiltott teljesítményfokozóra bukkantak. Mindannyiuktól az orosz gyaloglók bázisának számító Szaranszkban vettek mintát.

A most eltiltottak között van többek között Elmira Alembekova, a női 20 kilométer tavalyi Európa-bajnoka, illetve Mihajil Rizov, a férfi 50 kilométer 2013-as világbajnoki ezüstérmese.

Az orosz szövetség júliusban jelentette be, hogy nem indít gyaloglót az augusztusi, pekingi világbajnokságon, ám akkor azt nem közölte, hogy újabb pozitív esetek állnak a döntés hátterében.

Az orosz atlétikát, s azon belül elsősorban a gyaloglást alapjaiban megrázó botrány tavaly december elején robbant ki, amikor a német ARD televízió részben titokban rögzített kép- és hangfelvételeket mutatott be, amelyek állítólag bizonyítják, hogy az államilag támogatott doppingrendszer, a pozitív tesztek eltussolása és a korrupció is hozzájárul az orosz sportolók eredményeihez. Moszkva visszautasította a vádakat, ám később folyamatosan jelentették be ismert és sikeres, olimpiai és világbajnok atléták doppingvétségeit és büntetéseit. A lebukottak között hét gyalogló is volt, február elején pedig az Orosz Doppingellenes Ügynökség vezetője közölte: találtak bizonyítékot arra, hogy az ország gyaloglóit szisztematikusan doppingolták.

Az IAAF nyomozást indított az orosz gyaloglóközpont akkori vezetője, Viktor Csagin ellen, akinek több mint húsz versenyzője bukott meg az ellenőrzéseken az elmúlt években. Vizsgálatot kezdeményezett Oroszország ellen a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA is.

Az év elején hosszú időre eltiltott gyaloglók között van Olga Kanyisina, a 2008-as pekingi olimpia 20 kilométeres számának aranyérmese, Szergej Kirgyapkin, a londoni olimpia 50 km-es bajnoka, Valerij Borcsin, a pekingi 20 km-es győztes, valamint Szergej Bakulin, aki 2011-ben 50 km-en lett világbajnok, s Vlagyimir Kanajkin, aki ugyanakkor volt vb-ezüstérmes 20 kilométeren.