Fejlesztés? Felejtsék el, inkább használjanak ragasztót!

2015.09.30. 15:24

Már a verseny közben is mindenki azon szörnyülködött, hogy mi történt a későbbi győztes Eliud Kipchoge cipőjével, és most a Nike is elnézést kért, hogy a kenyai atlétát a talpbetétje akadályozta meg abban, hogy a világcsúcsot fusson a Berlin Marathonon.

A korábbi ötezres világbajnok az egyik legjobb maratonfutóvá nőtte ki magát, világcsúcsot még nem futott, de szinte verhetetlen, nyert már Londonban, Chicagóban és Berlinben is. Úgy érezte, hogy vasárnap a világrekordra is képes lehet. Nem jött össze neki. 2:04:01-gyel így is egyéni csúcsot futott, de ha a cipőjével sincs semmi baj, pár másodperccel gyorsabb lehetett volna.

A talpbetétje 16 kilométer futás után gyűrődött a cipőjén kívülre, hogy aztán a vádliját verdesse. Kipchoge elmondta, nem is ez volt igazán kellemetlen, hanem az, hogy talpbetét nélkül fájtak a lábai, amikor az aszfalthoz csapódtak.

„Már az első kilométertől kezdve baj volt a cipőmmel. Nem volt rá időm, hogy kivegyem a talpbetétet, a világrekord volt a célom. De azért örülök a győzelmemnek és az egyéni csúcsomnak" – nyilatkozta.

Később kiderült, hogy Kipchoge a Nike-val dolgozik, már egy éve tesztelnek együtt egy új modellt, a Streak 6-ot.

„Több párt teszteltem belőle, ez a cipő jó. A talpbetét nem volt most odaragasztva. Amikor Kenyában használtam ugyanezt a párat, akkor jó volt" – mondta Kipchoge, aki nem hibáztatta cipőszponzorát.

„Ahogy minden prototípusnál megesik, néhány eleme nem működik. Ezúttal a talpbetéttel volt baj. Ahogy a többi fejlesztésünknél, ennél is tanulunk a hibákból" – mondta a Nike egyik kommunikációs vezetője, Ilana Finley.

Kipchoge azt is mondta, szerinte fejleszteni már nem kell semmit, egyszerűen csak ragasztót kell használni a talpbetétnél.

A Nike-nak volt már hasonló esete, 1997-ben a kenyai John Kagwe-nak fizetett tízezer dolláros kártérítést, mert a cipő hibája miatt nem tudott pályacsúcsot futni a New York Marathonon.