Az atlétika botránya súlyosabb lehet, mint Blatteré

2015.11.05. 15:43

A FIFA-hoz hasonlóan az atlétika is válságos időket él át.  A nemzetközi szövetség (IAAF) augusztusban leköszönő elnökét, Lamine Diackot azzal vádolják, hogy egymillió eurót fogadott el az oroszoktól, hogy kenje el doppingügyeiket.

Tavaly több ország is bajba került a doppingellenőrzés hanyagsága miatt, sorozatban buktak le jamaicai sprinterek és sok kenyai hosszútávfutó is pozitív doppingmintát adott. Több figyelmeztetést is kapott Kenya és Jamaica is az IAAF-tól és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségtől (WADA), hogy baj lesz, ha nem lépnek valamit, de eddig megúszták a felfüggesztést.

A német ARD is sorra szállította a botrányos ügyeket, kiderítették, hogy az oroszoknál központilag szervezett a doppingolás, és azt is állították, hogy korábbi világversenyek érmeseinek harmada tiltott szerrel érte el eredményeit.

Sok, jó részt utólagos eltiltást az IAAF is adott, és az elmúlt két évben az orosz atlétikát meg is fektette, hogy egymás után buktak le az olimpiai és világbajnokok. Leginkább a gyaloglás volt fertőzött náluk. Tavaly óta szinte minden hétre jut egy bejelentés, hogy újabb orosz atlétákat kaptak el a doppingellenőrök. 

Az IAAF-elnöke a nyáron kipattant doppingbotrány után is nagyon magabiztosan nyilatkozta, hogy az atléták 99 százaléka tiszta, és állította, hogy nem titkolták el a gyanús eseteket sem.

Ez utóbbi kezd megdőlni éppen, mert a francia ügyészség szerint Diack korrumpálódott. A vádak szerint 2011-ben lefizették, hogy legalább hat orosz atléta ne kapjon eltiltást. Többjük aztán egy évvel később a londoni olimpián is szerepelt.

Az ügyészség nyomozása szerint Diack egymillió eurónyi összeget – egy részét készpénzben – , kapott közreműködéséért. Nemcsak ő, de jogi tanácsadója, Habib Cissé és a doppingellenes részleg vezetője, Gabriell Dolle is a gyanúsítottak közé került. Mindhármukat napokra őrizetbe vette a francia rendőrség. Diackot félmillió eurós óvadék ellenében elengedték.

Több forrás tudni véli, hogy Diackot az augusztusban három év két hónapra eltiltott, és maratongyőzelmeitől megfosztott Lilija Sobukova dobta fel. Az orosz futónő korábban azt is bevallotta, hogy 450 ezer eurót fizetett az Orosz Atlétikai Szövetségnek, hogy hivatalosan tiszta maradjon.

Az oroszok szervezett doppingolását már Lance Armstrong módszereihez is hasonlították, és hamarosan az is kiderül, hogyan működött pontosan. A WADA november 9-én nyilvánosságra hozza az erről szóló jelentését. A Dailymail által megkérdezett doppingellenes tisztségviselő szerint sokkal súlyosabb lesz ez a botrány, mint a FIFA-é vagy Blatteré.

A papa fia, Pappa is lenyúlta a pénzt

Diacknak már korábban is volt korrupciógyanús ügye. 2011-ben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság figyelmeztette, mert korábban az ISL nevű marketing cégtől pénzt fogadott el.  Az ISL ráadásul az IAAF-fel is szerződésben állt. Diack azzal védekezett, hogy az ISL vezetője jó barátja volt, és csak segítséget kapott tőle, miután felgyújtották a házát. Az ISL összekötőkapocs a FIFA-hoz is, a felfüggesztett Sepp Blattert helyettesítő Issa Hayatou is ettől a cégtől vett fel gyanús pénzeket.

A korrupció az IAAF-et, sőt a Diack családot is áthatotta, a elnök fia, Papa Massata Diack is csúszópénzek miatt kényszerült lemondani. Az ifjabb Diack az IAAF-on belül a fejlődő régiókban felügyelte a marketingjogokat. Az őt ért vádak szerint 2011-ben Katartól ötmillió dollárt kapott, hogy az megkapja a 2017-es világbajnokságot.

Katar ugyan nem azt nyerte el, de 2019-ben házigazda lehet.