Doppingbotrány: Oroszország felfüggesztve

2015.11.13. 22:56

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) irányító testülete ideiglenesen felfüggesztette Oroszországot a minden jel szerint állam és sportszövetségi szinten folyó doppingprogramja miatt. Az orosz atléták nem indulhatnak nemzetközi versenyeken.

Az IAAF 24 tagja videokonferencián hozta meg döntését 22-1 arányban. Az oroszok képviselőjének, Mihail Butovnak nem volt szavazati joga.

A felfüggesztés addig tart, amíg Oroszország nem bizonyítja, hogy betartja a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) kódexét. Az orosz atléták lemaradhatnak a 2016 márciusi fedettpályás világbajnokságról és az augusztus 5-én kezdődő riói olimpiáról. Az oroszok nem rendezhetik meg a 2016-os gyalogló világkupát Csebokszariban és a junior világbajnokságot Kazanyban.

Az IAAF korábban soha nem függesztett még fel egyetlen országot sem a doppingügyei miatt.

A WADA hétfőn hozta nyilvánosságra 323 oldalas jelentését, amelyben azt is javasolta, hogy az IAAF 2016-ban függessze fel Oroszországot, az atlétáik ne indulhassanak még a riói olimpián sem.

Az elmúlt két évben sok orosz atléta, leginkább gyaloglók és középtávfutók buktak meg a doppingellenőrzéseken. Kiderült, az edzők szervezték a doppingolást, a pozitív minták eltüntetésében pedig a moszkvai doppinglabor és a sportminisztérium is részt vett.

Vitalij Mutko orosz sportminiszter előremenekülésként megígérte, hogy együttműködnek a WADA-val, és felülvizsgálják antidopping tevékenységüket. 

Az orosz atléták érdekében többen, köztük az olimpiai bajnok rúdugró, az IAAF-alelnök Szergej Bubka is felszólalt. Szerinte az eltiltás nem fair, az ártatlan orosz sportolókat nem büntethetik ezzel.

Korábban Thomas Bach NOB-elnök is úgy vélte, nem tilhatják ki az oroszokat az olimpiáról.