Luca, Ottilia
2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Öttagú testület ellenőrzi az orosz doppingellenes lépéseket

2015.11.17. 11:51

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) kedden bejelentette annak az öttagú bizottságnak az összetételét, melynek az oroszországi doppingellenes lépések megfigyelése lesz a feladata.

Az már pénteken biztossá vált, hogy a testületet a norvég Rune Andersen vezeti majd, mostanra pedig eldőlt, hogy a kanadai Abby Hoffman, az olasz Anna Riccardi, a namíbiai Frankie Fredericks és a norfolk-szigeteki Geoff Gardner dolgozik majd vele együtt.

A tagok felelőssége óriási, hiszen ők ellenőrzik majd azt, hogy az IAAF által a - bizonyítottan - központilag irányított doppingolás miatt felfüggesztett orosz szövetségben megtörténnek-e a szükséges lépések, s megtisztították-e a sportágat a tiltott szerektől, így feloldhatja-e a nemzetközi szövetség a felfüggesztést.

Az IAAF múlt pénteki lépését a WADA javasolta, mivel vizsgálata során arra a megállapításra jutott, hogy Oroszországban széleskörű, szisztematikus doppingolás zajlik. A döntés pedig azt jelenti, hogy orosz atléták nem vehetnek részt nemzetközi versenyeken - így az olimpián sem - mindaddig, amíg az orosz sport-, illetve sportági vezetés meg nem teszi a szükséges lépéseket a helyzet megváltoztatására. Hazai versenyekre nem vonatkozik a tiltás. (MTI)