Bolt, Eaton vagy Taylor lesz az év férfi atlétája

2015.11.18. 14:39

A jamaicai Usain Bolt, az amerikai Ashton Eaton vagy honfitársa, Christian Taylor lesz az év férfi atlétája a nemzetközi szövetség (IAAF) szerdai közlése szerint.

A hatszoros olimpiai bajnok Bolt az idei, pekingi világbajnokságon 100 és 200 méteres síkfutásban, illetve a 4x100-as váltó tagjaként is megvédte címét. 200-on az ő nevéhez fűződik az év legjobb, 19.55 másodperces eredménye.

A tízpróbában olimpiai címvédő Eaton 9045 pontos világcsúccsal védte meg vb-elsőségét a kínai fővárosban, ráadásul immár a szakág legjobb 400 méteres síkfutása is az ő nevéhez fűződik, 45.00 másodperccel.

Taylor - a hármasugrás olimpiai bajnoka - ugyancsak első lett a pekingi világbajnokságon, 18,21 méteres teljesítménye minden idők második legjobb eredménye a szakág történetében, egyben amerikai rekord. A 25 éves atléta idén a Gyémánt Ligát is megnyerte.

Az Év atlétájára októberben szavazhattak az IAAF tagjai, tagszövetségei, versenyrendezői, legjobb sportolói, akiknek voksai alapján kilenc férfi és kilenc női sportoló maradt versenyben. Közülük egy tízfős szakmai zsűri választotta ki a három-három "döntőst".

A nőknél az etióp Genzebe Dibaba, a holland Dafne Schippers és a lengyel Anita Wlodarczyk közül kerül ki a győztes.

A győzteseket 1988 óta az IAAF-gálán jelentik be, de a szövetség korábbi közleménye szerint a november 28-ra tervezett rangos eseményt a korrupciós, illetve doppingbotrány miatt idén nem rendezik meg. Sebastian Coe elnök november elején kifejtette: "ez nem az az időszak, amikor az atlétika nagy családja méltó módon ünnepelhetne". (MTI)