142 millió kenőpénzt fizetett hiába, megbosszulta

2015.12.17. 06:35

Az orosz Lilija Sobukova évekig a világ egyik legjobb női maratonfutójának számított. Nyert Londonban, Chicagóban háromszor is, övé volt minden idők második legjobb eredménye is. Aztán kiderült, hogy ezt nagy mértékben doppingolással érte el. 450 ezer eurónyi (142 millió forint) kenőpénzzel azonban el tudta érni, hogy pozitív doppingmintáiból évekig ne legyen ügy.

Nem úszta meg, végül eltiltották, és most magával ránthatja azokat is, akik fedezték.

Sobukova azt állítja, háromszor 150 ezer eurót fizetett az orosz szövetségnek, Valentyin Balaknyicsev elnöknek és Alekszandr Melnyikovnak, a hosszútávfutók szakvezetőjének, hogy a gyanús vérmintáit eltüntessék. Amikor az Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) november 9-én nyilvánosságra hozta jelentését, szintén hasonlóan működő korrupciós rendszert vázolt fel. A sportvezetők nem kevés pénzért intézték el, hogy atlétáik papíron tiszták maradjanak.

A pénzből nemcsak a helyi sportvezetésnek jutott, az IAAF felsővezetésében is meg kellett kenni néhány tisztviselőt, hogy ne legyen doppingügy. A szerdán kezdődő IAAF-meghallgatáson az említett oroszok mellett, Papa Massata Diacknak, a volt elnök Lamine Diack fiának, és Gabriell Dollénak, a doppingellenes testület korábbi vezetőjének is tisztáznia kéne magát. A rendőrségi nyomozások szerint ők is pénzt fogadtak el azért, hogy megmentsenek sportolókat az eltiltástól.

Eddig természetesen mind a négy érintett tagadta, hogy Sobukova lefizette volna őket. Az eddig megismert bizonyítékok ellenük vallanak, életre szóló eltiltásra számíthatnak, ugyanakkor több IAAF-vezető ellen a francia rendőrség is nyomoz, pénzmosás és korrupció ellenük a vád.

A Nemzetközi Antidopping Ügynökség független bizottsága is a doppingügyek mellett egy korrupciós hálózatot is felderített, az erről szóló jelentésüket január 14-én hozzák nyilvánosságra, ami egy újabb sokkot jelenthet az atlétikának.