Doppingbotrány: új elnöke van az Orosz Atlétikai Szövetségnek

2016.01.16. 15:21

 Új elnöke van a doppingbotrány sújtotta orosz atlétikának, a szövetség (VFLA) élére szombaton Dmitrij Sljahtyint választották meg, írja az MTI.

A közép-oroszországi Szamara sportminisztereként is tevékenykedő, korábban pedig atlétaedzőként dolgozó Sljahtyint egyhangúlag választották meg, miután a legkomolyabb ellenfelének tartott Mihail Butov egy háttérmegállapodás értelmében nem indult a szavazáson. Butov 2008 óta a VFLA főtitkára, de a szövetség korábbi vezető tisztségviselői ígéretet tettek rá, hogy ezúttal nem jelöltetik magukat.

Az új elnök kifejtette: mindenben követni fogják a nemzetközi szövetség (IAAF) iránymutatásait, hogy feloldják az orosz atléták eltiltását. "A feladat egyszerű: az orosz atlétikát ismét a világ élmezőnyébe vezetni, és visszaállítani a bizalmat a sportág iránt" - jelentette ki Sljahtyin, akinek egyelőre nyolc hónapra szól a megbízatása, mert a riói olimpia után, szeptemberben új választást tartanak.

A 2014-ben kirobbant doppingbotrány nyomán az IAAF tavaly november 13-án felfüggesztette orosz tagszövetségét, ami azt jelenti, hogy versenyzőik nemzetközi versenyeken nem vehetnek részt, és ha a döntés nem változik, a nyári riói olimpián sem lehetnek ott. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) jelentésében megállapították, hogy az orosz atlétikában jelentős mértékű, államilag támogatott doppingolás zajlik.

A WADA-val és az IAAF-fel zajló tárgyalásokat vezető Gennagyij Aljosin elmondta, hogy az új elnök eseti válságkezelő testületet hoz létre, amelyet ő maga irányít majd. Átmenetileg, az új vezetés hivatalba lépéséig Butov marad a főtitkár.

A VFLA korábbi elnöke, Valentyin Balahnyicsev tavaly februárban lemondott, majd az IAAF örökös eltiltással sújtotta. Az elmúlt 11 hónapban Vagyim Zelicsenok irányította az orosz szövetséget.