Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C
Jászapáti Petra
ma 11:00
Jászapáti Petra
Rövidpályás gyorskorcsolya

IAAF: ideiglenes ügyvezetőt neveztek ki az atlétikai szövetségnél

2016.01.19. 18:26

 A francia Jean Garciát kedden kinevezték a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) ideiglenes ügyvezetőjének és főtitkárának. Az IAAF-nek eddig nem volt ügyvezetője, ám a poszt kialakítása része volt Sebastian Coe elnök reformprogramjának. Garcia egyelőre ideiglenesen kapta meg a két posztot, de a szövetség tájékoztatása szerint várhatóan az év közepén véglegesítik majd. Az IAAF-et augusztus óta vezető Coe kedden elmondta, Garcia óriási tapasztalattal rendelkezik, s nagy segítségére lesz a mindennapi feladatok elvégzésben, beleértve a végrehajtó bizottsággal és a tanáccsal kapcsolatos teendőket. Jean Garcia 1992 óta hosszú időn keresztül látott el vezetői feladatokat a francia szövetségben, valamint az európai szövetség alelnöke is.

A nemzetközi szövetség az utóbbi hónapokban a támadások kereszttüzébe került, előbb az orosz doppingbotrány miatt, majd azért, mert kiderült, hogy a korábbi elnök, Lamine Diack és több más vezető is korrupciós és csalási ügyekbe keveredett. Az IAAF-et tavaly augusztusig irányító Diack ellen jelenleg is nyomoznak a francia hatóságok korrupció és pénzmosás gyanúja miatt. A gyanú szerint a 82 éves szenegáli sportvezető megvesztegette Gabrielle Dolle-t, az IAAF korábbi doppingellenes igazgatóját, hogy késleltetve számoljon be az orosz sportolók doppingvétségeiről. A Le Monde című francia napilap pedig úgy tudja, hogy Diack másfél millió eurót (471,4 millió forint) kért az Orosz Atlétikai Szövetségtől 2012-ben. Diack és több más IAAF-funkcionárius - köztük a fia - állítólag egymillió eurót (312 millió forint) fogadott el az oroszoktól azért, hogy atlétáik doppingügyei ne kerüljenek nyilvánosságra.

A botrány nyomán az IAAF november 13-án felfüggesztette orosz tagszövetségét, ami azt jelenti, hogy versenyzőik nemzetközi versenyeken nem vehetnek részt, és ha a döntés nem változik, a nyári riói olimpián sem lehetnek ott.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) is lefolytatott egy vizsgálatot, amelynek eredményét csütörtökön hozták nyilvánosságra. A jelentés szerint Diack felelős a szervezetben kialakult összeesküvés és korrupció létrejöttéért, úgy tűnik, hogy a szenegáli sportvezető az IAAF-en belül létrehozott egy "törvénytelen, nem hivatalos irányítási rendszert". (MTI)