Az atlétikai elnök pénzért hallgatott a doppingról

2016.01.25. 17:11

 A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, Thomas Bach úgy fogalmazott, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) előző elnöke, Lamine Diack taszította szakadékba a sportágat azzal, hogy több sportolótól pénzt követelt a doppingvétségük eltitkolásáért.

Bach a német Kicker sportmagazin hétfői számában megjelent terjedelmes interjúban azt mondta, az IAAF vezetőire rögös út vár, ha teljesen meg akarják tisztítani a sportágat, de a jelenlegi elnök, Sebastian Coe már megtette az első lépéseket a helyes irányba.

Az IAAF az utóbbi hónapokban a támadások kereszttüzébe került, előbb az orosz doppingbotrány miatt, majd azért, mert kiderült, hogy Lamine Diack és több más vezető is korrupciós és csalási ügyekbe keveredett.

A nemzetközi szövetséget tavaly augusztusig irányító Diack ellen jelenleg is nyomoznak a francia hatóságok. A gyanú szerint a 82 éves szenegáli sportvezető megvesztegette Gabrielle Dolle-t, az IAAF korábbi doppingellenes igazgatóját, hogy késleltetve számoljon be az orosz sportolók doppingvétségeiről. A Le Monde című francia napilap pedig úgy tudja, hogy Diack másfél millió eurót (471,4 millió forint) kért az Orosz Atlétikai Szövetségtől 2012-ben. Diack és több más IAAF-funkcionárius - köztük a fia - állítólag egymillió eurót (312 millió forint) fogadott el az oroszoktól azért, hogy atlétáik doppingügyei ne kerüljenek nyilvánosságra.

A botrány nyomán az IAAF november 13-án felfüggesztette orosz tagszövetségét (VFLA), ami azt jelenti, hogy versenyzőik nemzetközi versenyeken nem vehetnek részt, és ha a döntés nem változik, a nyári riói olimpián sem lehetnek ott.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) is lefolytatott egy vizsgálatot, amely szerint Diack felelős a szervezetben kialakult összeesküvés és korrupció létrejöttéért, és úgy tűnik, hogy az IAAF-en belül létrehozott egy "törvénytelen, nem hivatalos irányítási rendszert".

"Egyszerűen felfoghatatlan, hogy a nemzetközi szövetség elnöke pénzt követelt sportolóktól a doppingvizsgálataik eredményeinek manipulálásáért. Valójában ezzel taszította szakadékba az IAAF-et" - vélekedett a NOB német elnöke a Kicker hasábjain.

Bach szerint Coe megfelelő módon kezeli az orosz atlétikát sújtó doppingbotrányt is, hiszen a felfüggesztett VFLA-nak reformokat kell végrehajtania, eközben szoros kapcsolatban kell lennie a WADA-val és az IAAF eseti bizottságával.

"Ezek hasznos és fontos intézkedések. Igaznak tartom, amit Sebastian Coe mondott: a probléma jelentősége miatt az IAAF rögös út előtt áll" - közölte a NOB-elnök. Hangsúlyozta: az olimpiai bizottság a zéró tolerancia elvét követi, ha a doppingkérdésről van szó. Ez azt jelenti, hogy "minden sportolót, edzőt, orvost vagy egyéb hivatalos személyt meg kell büntetni, aki doppingvétséget követ el, vagy ilyesmiben segédkezik, de közben védeni kell a tiszta sportolókat".

Bach arról is beszélt, hogy a VFLA új elnöke, a közép-oroszországi Szamara régió sportminisztereként is tevékenykedő Dmitrij Sljahtyin személye "erős jelzése annak, hogy Oroszország hajlandó fokozni a megtisztulási folyamatot". Hozzátette, amennyiben az IAAF illetékesei is látják az előrelépést, minden bizonnyal hamarosan feloldják a felfüggesztést. (MTI)