Emőke
-4 °C
9 °C

Újabb négy orosz atlétát tiltottak el doppingvétség miatt

2016.01.25. 19:15

Az Orosz Olimpiai Bizottság (OKR) újabb négy atlétát tiltott el doppingvétség miatt. A megbüntetett sportolók közül Irina Maracseva - aki ezüstérmet nyert 800 méteren a 2012-es Európa-bajnokságon - az OKR vasárnapi bejelentése szerint kétéves eltiltást kapott. Korábban már több 800-as futót büntettek meg vagy vizsgálnak jelenleg is doppingolás miatt, köztük van az olimpiai bajnok Marija Szavinova is.

Maracseva eredetileg harmadik helyen végzett a finn fővárosban, de orosz csapattársát, az aranyérmes Jelena Arzsakovát - ugyancsak doppingolás miatt - végül kizárták. Maracseva edzője azt nyilatkozta, hogy tanítványa ártatlan és a vérmintájának vizsgálata egy gyerekkori fejsérülése miatt mutatott szokatlan értékeket.

A 800-as specialista Marija Nikolajeva és a 400-as Jelena Nikulina egyaránt négy évig nem versenyezhet. 

A vasárnap megbüntetett versenyzők között van a korábbi junior világbajnoki második helyezett gyalogló, Anna Lukjanova is, akinek szintén két évet kell kihagynia. Az orosz gyaloglók közül az elmúlt években már több mint harmincan buktak le tiltott teljesítményfokozó szer használata miatt.

Ezek voltak az első szankciók, amelyeket az Orosz Atlétikai Szövetség (VFLA) felfüggesztése miatt megnövekedett hatáskörű OKR hozott tavaly november óta. Azt nem hozták nyilvánosságra, hogy a négy sportoló milyen tiltott szert használt, illetve mely versenyek eredményei módosulnak a doppingvétségek miatt. (MTI)