Kína doppingolta futóit, ugrik a megdönthetetlen világcsúcs?

2016.02.05. 11:44

Az 1990-es évek közepén néhány évig a női hosszútávfutást a kínaiak uralták, de a hirtelen jött sikereket már akkor kétkedve fogadta a közvélemény. Az olyan magyarázatoknak, mint hogy teknősvértől ilyen jók az atléták, senki sem dőlt be, mindenki doppingra gyanakodott. Egy most, 21 év után előkerült levélből igazolódni is látszik, hogy államilag irányított doppingolás folyt a futóknál.

A világ és olimpiai bajnok Vang Csün-hszia (Wang Junxia) volt a legsikeresebb kínai futó, tízezer méteren 29:31.78-cal még ma is ő a világcsúcstartó. Ezt az időt 1993-ban futotta, 42 másodperccel javította meg a korábbi rekordot, és ő lett az első nő, aki 30 perc alá került. Azóta sem sikerült senkinek 20 másodpercnél közelebb futnia ehhez. Elképesztő futása megrázta a világot, a hat héttel korábbi világbajnoki csúcsához képest egy percet javult. Pár napra rá kétszer is megjavította a világrekordot 3000 méteren.

Ezekben az időkben nem csak ő volt az egyetlen kínai világcsúcstartó és csodafutó, elég csak megnézni az a 1993-as stuttgarti világbajnokság éremtáblázatát. A Ma Csün-ren (Ma Junren) felkészítése alatt álló futók három aranyat, összesen hat érmet szereztek. Háromezer méteren nyomasztó fölényben voltak, minden dobogós helyet elvittek.

1500 méter 1. Liu Tung  (Kína) 2. Sonia O'Sullivan (Írország) 3. Hasziba Bulmerka (Algéria)
3000 méter 1. Csü Jün-hszia (Kína) 2. Csang Lin-li (Kína) 3. Csang Li-zsung  (Kína)
10 000 méter 1. Vang Csün-hszia (Kína) 2. Csong Huan-ti (Kína) 3. Sally Barisoso (Kenya)

Ma Csün-ren nagyon kemény edző volt, verte tanítványait, tiltotta a hosszú hajat, a párkapcsolatokat, és iszonyatos mennyiségű edzésmunkát követelt meg tanítványaitól: naponta egy maratonnyi táv teljesítése sem volt szokatlan számukra. A sporttudomány mellett szívesen nyúlt a tradicionális kínai gyógyászathoz, és hát a doppingszerekhez. De a teljesítmények javulását hajlamos volt a kínai hernyógombára és a teknősvérre fogni.

Women's 10,000m Stuttgart 1993 WC

Vang Jün-hszia azt állítja, már 1995-ben levelet írt egy kínai újságírónak, amelyben arról számolt be, hogy Ma arra kényszeríti őket, hogy nagy dózisban tiltott gyógyszereket szedjenek. Aki nem volt hajlandó önként lenyelni a tablettákat, annak később saját kezűleg adott injekciókat az edző.

Ma mindvégig tagadta, hogy doppingolnának sportolói, de azért az sokatmondó volt, hogy a 2000-es sydney-i olimpia előtt hat sportolóját dobták ki a kínai olimpiai csapatból, mert a vérértékeik gyanúsak voltak.

„Emberek vagyunk, nem állatok. Hosszú éveken keresztül arra kényszerítettek, hogy illegális szereket szedjünk. Mi azért is aggódtunk, hogy sértjük hazánk hírnevét, és csökkentjük az aranyérmek számát, amelyekért nagyon keményen dolgoztunk" – állt Vang most nyilvánosságra hozott levelében.

A Nemzetközi Atlétika Szövetség ezután vizsgálatot rendelt el, a kínaiakkal is felvették a kapcsolatot. A jelenleg érvényben lévő szabályok szerint Vangtól elvehetik a világcsúcsát.