Világklasszis etióp futók is doppingoltak

2016.03.01. 11:40

Kenya és Oroszország után egy újabb atlétikában sikeres sportág kerülhet szégyenpadra. A világklasszis etióp futók közül is többen doppingolhattak.

Az etióp szövetség már a múlt héten közölte, hamarosan közzéteszi a közelmúltban megbukott sportolók listáját. Hétfőn Solomon Meaza, az etiópiai doppingellenes ügynökség főtitkára jelentette be hogy kilenc sportolónak pozitív lett a mintája. A kilencből öten a világ legjobbja közé tartoznak. A neveket egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

A világ közép- és hosszútávfutását Kenya és Etiópia uralja, de az utóbbi években egyre többször bizonyosodik be, hogy sikereiket nemcsak edzésmunkájuknak köszönhetik. Az elmúlt években több mint 40 kenyai atléta bukott meg az ellenőrzéseken. A csalások a gyenge doppingellenes tevékenységnek is köszönhetőek, a megelőzésre nem sokat fordítanak, és az ellenőrzések sem rendszeresek. Gyakori az a vád, hogy a világtól elzárt magaslati edzőtáborokban könnyű eltűnni az ellenőrök elől, vagy mire a levett minta akkreditált laboratóriumba kerül onnan, már használhatatlan.

Kenya már több figyelmeztetést kapott, ha nem változtat doppingellenes politikáján, akkor még az olimpiáról is kitilthatja a Nemzetközi Atlétikai Szövetség. Valószínűleg Etiópia sem fordít elég figyelmet a doppingra, ha még többen buknak meg sportolóik közül, ők is szankciókra számíthatnak. De meglehet, hogy a mostani bejelentés afféle előremenekülés.