Usain Bolt dopping miatt bukhatja egyik olimpiai aranyát

2016.06.03. 16:42

A jamaicai Gleaner úgy tudja, hogy Nesta Carter az a sprinter, akinek pozitív lett újravizsgált doppingmintája. Carter a 2008-as pekingi olimpián a világcsúccsal nyerő jamaicai 4x100-as váltó tagja volt. Ha a B próbája is pozitív lesz, akkor elvehetik az olimpiai aranyát és a világrekordot is Jamaicától. Így Usain Bolt is bukhatja az egyik érmét.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a múlt héten jelentette be, hogy több száz mintát újravizsgáltak a pekingi olimpián levettek közül. Az azóta finomodott analitikai módszerek segítségével 31 sportolóról derült ki, hogy tiltott szerrel versenyzett. Minden sportoló neve még nem ismert. Carterét sem erősítették még meg.

Úgy tudni, a sprinter metilhexanaminnal bukott meg. Ezt a stimulánst általában zsírégetésre használják, három évvel ezelőtt pont ezzel a szerrel bukott meg sok jamaicai atléta, szinte kivétel nélkül arra hivatkoztak, hogy nem bevizsgált táplálék-kiegészítővel került a szervezetükbe.

A peking olimpián a jamaicai váltóban pont Carter kezdett, rajta kívül Asafa Powell, Michael Frater és Usain Bolt futott a döntőben, amit 37.10-es világcsúccsal nyertek meg Trinidad és Tobagó előtt.

Bolt, ahogy a tavalyi világbajnokságon és a londoni olimpián három aranyat nyert Pekingben, ráadásul mindháromszor világcsúccsal. Most úgy néz ki, hogy elbukhatja a váltót, csak százon és kétszázon marad olimpiai bajnok.

Carter a 2011-es és a 2013-as vb-n is győztes váltó tagja volt, és a londoni olimpián is benne volt az aranyérmes csapatban. Egyelőre nem reagált a megkeresésekre sem ő, sem menedzsere, sem a Jamaicai Olimpiai Bizottság.