A báty váltja az öcsöt, az öcs a másik bátyját: arany

2016-07-10T171621Z 259692196 LR1EC7A1BYZO8 RTRMADP 3 ATHLETICS-E
2016.07.11. 21:56

A vasárnap zárult amszterdami atlétikai Európa-bajnokságon két számban is családi sikerek születtek. Szombaton két fivér szerzett aranyat és bronzot 1500 méteren, míg a legutolsó számban, a férfi 4x400-as váltóban három fivér futott és lett Európa-bajnok.

Az egyik legjobb európai férfi 1500-as évek óta a norvég Henrik Ingebrigtsen, négy éve Európa-bajnok lett ezen a távon, majd 2014-ben ezüstérmes lett, idén kicsit későn indítva a hajráját, harmadikként futott be. Már ez is óriási teljesítmény, hogy ugyanabban a számban három egymás utáni Eb-n is dobogóra állt, de ami még különösebbé teszi sikerét, hogy most öccse is leelőzte, Filip Ingebrigtsen lett az Európa-bajnok.

A két testvér már többször versenyzett egymás ellen, de Filip mindig kikapott Henriktól, most először, éppen az Eb-döntőben sikerült megvernie. Van még egy fivérük, Jakob, ő is fut, egymásnak diktálják a tempót az edzéseken, de ha ez nem elég gyors, egy másik családtag is beszáll, és kerékpárral nyomja az iramot. Ezek után nem meglepő, hogy az apjuk, Gjert  az edzőjük.

Ugyanez a modell a belga Borlée testvéreknél is, az Európa-bajnok váltóban hárman futottak, az ikerpár Jonathan és Kevin, valamint az öt évvel fiatalabb, 23 éves Dylan. Mindhármukat a korábban szintén atletizáló apjuk, Jacques készíti fel. A nővérük, Olivia is futott, Pekingben a 4x100-as váltóban olimpiai ezüstérmes lett.

A három testvér már a 2013-as atlétikai vb-n is együtt szerepelt, majd tavaly is bejutottak a vb-döntőbe, ahol ötödikek lettek. A legnagyobb sikerüket most az Eb-n érték el.

A belga váltó első embere Julien Watrin volt, már ő is dobogós helyen váltotta Jonathant, és Dylannal sem estek vissza. Az utolsó négyszázat azonban a brit váltó kezdte az első helyen, hat-nyolc méter előnnyel is ment Matthew-Hudson Smith, de háromszáznál már nem vitte tovább a lendület. Kevin ekkor lépett mellé, majd az utolsó harmincon le is hajrázta, és a lengyelek előtt nyolc századdal Belgium lett az aranyérmes.