Bőven tíz másodperc alatt futották a 100 métert a Gyulai Memorial sztársprinterei

2016.07.18. 19:38

A nehézatléták mellett a sprinterek is villogtak hétfőn a Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjon. Az elmúlt években a világ legrangosabb versenyeinek sorába emelkedett székesfehérvári viadalon a női 100 métert a nigériai Blessing Okagbare 10.92 másodperces eredménnyel nyerte, három századdal az elefántcsontparti Marie-Josee Ta Lou, valamint tízzel a váltóban olimpiai bajnok és világcsúcstartó amerikai Tianna Bartoletta előtt. Az idő csak a megengedettnél nagyobb 2,6 méter/másodperces hátszél miatt nem lehetett hivatalos versenycsúcs.

A férfiaknál a szél éppen megengedett, +1,9-es volt, a versenyzők pedig fantasztikus futást produkáltak: a dél-afrikai Akani Simbine 9.89 másodperces országos csúccsal nyert, megelőzve a verseny egyik legnagyobb sztárját, a jamaicai Asafa Powellt, aki 9.92-vel ért célba.

Márton Anita 19,49 méteres új országos csúccsal a negyedik helyen végzett női súlylökésben, amelyet kiélezett versenyben a kétszeres olimpiai bajnok Valerie Adams nyert meg 20,19 méteres versenycsúccsal.

A mezőny igen erős volt, hiszen az idei fedettpályás világbajnoki és szabadtéri Európa-bajnoki ezüstérmes Márton mellett a kétszeres olimpiai bajnok, többszörös vb-első Adams, a világ- és idei Európa-bajnok német Christina Schwanitz és a 2016-os fedettpályás vb-győztes amerikai Michelle Carter is indult. Ezért kellett még a negyedik helyhez is a régi versenyrekordnál (19,26 méter) jobb eredmény.

Az első körben Márton 18,87-tel kezdett, ami 15 centivel jobb volt, mint amivel másfél hete Eb-második lett, ám ezzel is csak a harmadik helyen állt, miután Adams és Schwanitz is 19 fölé jutott. Ez azonban csak bemelegítés volt, ugyanis a második körben Adams 20,14 métert lökött, ahogy német riválisa is, Márton pedig 19,40-et, amivel nyolc centire megközelítette a tavalyi vb-n elért országos rekordját.

A folytatásban Adams és Schwanitz folytatta különversenyét, minden dobásuk 20 méter körüli volt, javítani azonban nem tudtak, s az utolsó sorozat előtt a német jobb második kísérletével (20,13 m) vezetett. Az új-zélandi sztárnak azonban utolsó lökőként "ledobta" az élről riválisát, egyben 20,19-re javította a nagydíj rekordját.

Márton eközben harmadikra 19,33-ig, negyedikre pedig 19,34-ig jutott, majd ötödikre dobta 19,49-es új országos csúcsát. Az utolsó előtti körben Carter közben 19,56 méterrel elé került, így a békéscsabai nehézatléta - aki utolsóra érvénytelent lökött - lecsúszott a dobogóról.