A férfiből nővé lett futó eredményeit féltve késelt

2016.09.23. 11:28

Egy futó beismerte, hogy meg akarta ölni a Brit Atlétikai Szövetség egyik menedzserét, mert attól félt, hogy megfosztják bajnoki címeitől. Lauren Jeska férfinak született, de nemet váltott, és a nők között lett háromszoros brit bajnok. Éppen emiatt indítottak vizsgálatot vele kapcsolatban.

A most 42 éves Jeska még március 22-én támadta meg Ralph Knibbst, walesi otthonából több mint száz mérföldet autózott Birminghambe, a szövetség irodájába. Jól előkészült, három kést – köztük egy 13  centis pengéjű konyhakést – vitt magával. A recepciónál meg sem állt, egyenesen Knibbs irodájába ment, odalépett a férfihoz majd többször megszúrta, életveszélyes sérüléseket okozott. Késeivel két közbelépő munkatársat is megsebesített. A gyilkossági kísérletet kedden ismerte el a birminghami bíróságon.

Jeska egyetemi évei alatt futballozott, futni csak jóval később kezdett, a hegyi futásban 2010-től kezdett dominálni. A Telegraph-nak egy futó az nyilatkozta, a versenytársak közül szinte mindenki tudta, hogy Jeska nemet váltó futó, ezért a női mezőnyben jogosulatlan előnyhöz is juthatott. De azt is hozzátette, szerinte a szakmai szervezetek számára ez nem volt nyilvánvaló. Arról nem tudott, hogy vizsgálták-e az ügyét.

A futó ügyében november 15-én hirdetnek ítéletet, addig további pszichológiai vizsgálatok várnak rá.