Bosszantóan kevésen ment el a maratonfutás világcsúcsa

2016.09.25. 11:58

Csak hat másodpercre volt a világcsúcstól az etióp Kenenisa Bekele, aki a kenyai Wilson Kipsanggal küzdött óriási a Berlin Marathonon. Az etióp minden idők második legjobb idejét érte el.

A férfiaknál a legutóbbi hat világcsúcsot Berlinben futották, most is lehetett arra számítani, hogy veszélyben lesz Dennis Kimetto 2:02:57-es rekordja. Ennek megdöntésére a korábbi világrekorder Kipsangnak volt a legnagyobb esélye. A kenyai irányította is a versenyt, harminc kilométernél az ő ritmusváltása rázta szét az élmezőnyt. Pár száz méter után már egyedül futott az élen.

Az öt- és tízezren világcsúcstartó,, igazán nagy maratont eddig még nem nyerő Bekele az elsők között volt, aki leszakadt az élbolyról, de nem omlott össze, lassan, közel két kilométer alatt visszadolgozta magát Kipsangra. A kenyai sem hagyta magát, újabb iramváltására megint lemaradt Bekele. Az etióp úgy harmincméteres hátrányba került, de nem lehetett megingatni, újra felfutott az élre. Aztán még egyszer eljátszották ugyanezt.

000 GG8M4

A döntés az utolsó kilométerekre maradt, Kipsang nem tudott elmenni, Bekelének még volt egy sebessége, a záró bő egy kilométeren hatalmas hajrát vágott ki, nagyon frissen mozgott. Kipsangnak esélye sem volt. Bekele 2:03:03-mal zárt, hat másodpercre volt tőle a világcsúcs.

A negyven kilométeres részideje jól jelzi, milyet hajrázott, mert akkor még 23 másodpercre volt tőle a rekord. Kipsang 2:03:13-as egyéni csúccsal lett második, a harmadik helyen 2:05:31-gyel Evans Chebet érkezett.

Minden idők egyik legnagyobb maratoni párharca volt Kipsang és Bekele között, ha kicsit egyenletesebben futnak (volt háromperces és 2:41-es ezer méterük is), és az iramdiktálók sem fogynak el már 18 kilométer után, a világcsúcs is megdőlhetett volna.

A háromszoros olimpiai bajnok 70 ezer eurót nyert, a világcsúcsért további 50 ezret kapott volna.

A nőknél az etióp Aberu Kebede 2010 és 2012 után harmadszor győzött Berlinben.