Paszkál
10 °C
15 °C

Márton Anita az az Év európai női atlétája lehet

2016.09.27. 16:05

A súlylökő Márton Anita bekerült az Év európai női atlétája címre jelölt tíz versenyző közé, így október 5-ig rá is lehet szavazni.

A 27 éves dobó jelölése nem meglepetés, mivel idén a fedettpályás világbajnokságon és a szabadtéri Európa-bajnokságon ezüst-, míg a riói olimpián - 19,87 méteres országos csúccsal - bronzérmet nyert.

Az európai szövetség honlapja szerint Márton mellett a magasugrás olimpiai és Európa-bajnoka, Ruth Beitia, a horvátok két olimpiai bajnok dobója, a diszkoszvető Sandra Perkovic és a gerelyhajító Sara Kolak, a 400 gáton Eb-első, olimpiai második dán Sara Slott Petersen, az olimpiai ezüstérmes, 100-on és 200-on is Eb-győztes holland vágtázó, Dafne Schippers, a szerbek ötkarikás bronzérmes, Eb-győztes távolugrója, Ivana Spanovics, a rúdugrás riói bajnoka, a görög Jekaterini Sztefanidi és a hétpróba olimpiai bajnoka, a 22 éves belga Nafissatou Thiam és a kalapácsvetés egyeduralkodója, a világcsúcstartó, riói bajnok lengyel Anita Wlodarczyk szerepel a jelöltek listáján.

Az év legjobbjai szavazásán a fiatal tehetségek versenyében a férfiak között Halász Bencére lehet voksolni, aki idén junior világbajnok lett, és hatkilós, illetve felnőtt szerrel (7,26 kg) is országos csúcsot állított fel.

Szavazni október 5-ig az európai szövetség Facebook- és Twitter-oldalán lehet. A végső sorrend ugyanakkor nemcsak szurkolók szavazataiból áll össze, hanem arányosan a média, a tagszövetségek és egy szakértő testület véleményét és voksait is figyelembe veszik.

A győzteseknek járó díjat október 15-én adják át a portugáliai Funchalban.