Fábián, Sebestyén
-3 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Elfogadták az atlétika nagyszabású reformprogramját

2016.12.03. 15:29

Elfogadta nagyszabású reformprogramját szombati, monacói közgyűlésén a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF), írta az MTI.

"Ez egy nagyon fontos pillanat sportágunk történetében" - jelentette ki Sebastian Coe, az IAAF elnöke, miután a küldöttek óriási többséggel - 182 igen és 10 nem szavazat mellett - jóváhagyták a változásokat. A brit sportvezető a voksolás előtt úgy fogalmazott: a szövetség bevételi forrásait és partneri kapcsolatait közvetlenül fenyegeti, ha nem cselekszenek azonnal és határozottan.

Az IAAF várakozása szerint a "Time for Change" ("Változás ideje") elnevezésű reformcsomag segít leszámolni a sportág fertőzött múltjával, elősegíti a független doppingellenes és fegyelmi rendszer létrehozását, valamint nagyobb beleszólást biztosít a sportolóknak a szervezet irányításába, és javítja a nemek egyensúlyát. A program az eddiginél jelentősebb jogkört biztosít az IAAF végrehajtó testülete számára, és segítséget jelent a csalás és a hatalommal való visszaélés megakadályozásában, a nagyobb átláthatóság megteremtésében.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tavalyi vizsgálata megállapította, hogy jelentős volt a korrupció beágyazottsága, amíg a szenegáli Lamine Diack vezette az IAAF-et. Coe úgy fogalmazott: elődje túlságos sok hatalmat összpontosított túl kevés kézben.

A nemzetközi szövetséget tavaly augusztusig irányító Diack ellen jelenleg is nyomoznak a francia hatóságok. A gyanú szerint a 82 éves szenegáli sportvezető megvesztegette Gabrielle Dolle-t, az IAAF korábbi doppingellenes igazgatóját, hogy késleltetve számoljon be az orosz sportolók doppingvétségeiről. A Le Monde című francia napilap úgy tudja, hogy Diack másfél millió eurót (471,4 millió forint) kért az orosz atlétikai szövetségtől 2012-ben. Diack és több más IAAF-funkcionárius - köztük a fia - állítólag egymillió eurót (312 millió forint) fogadott el az oroszoktól azért, hogy atlétáik doppingügyei ne kerüljenek nyilvánosságra.